Wie aan hout lijmen denkt, zal ongetwijfeld direct denken aan witte houtlijm. Dat is een uitstekende lijm die vooral voor binnenwerk toegepast wordt.

Witte houtlijm, PVAc polyvinylacetaat

De witte houtlijm (PVA – polyvinylacetaat) is geschikt voor de meeste houtverbindingen binnenshuis en algemene reparatie werkzaamheden. Deze hechtmiddelen zijn in 20 minuten hard en na 24 uur volkomen droog. Het werkstuk moet tijdens het harden worden geklemd. De normale PVA lijm droogt helder op, de verbinding is sterk, maar verdraagt geen vocht of grote spanningen. Tegenwoording is er ook een watervaste variant houtlijm te koop die onder andere buitenshuis gebruikt kan worden.

Gebruik en houdbaarheid houtlijm

U koopt de lijm in plastic flacons en het is direct te gebruiken, u hoeft dus niets meer toe te voegen en ook niet te roeren. Ingedikte witte houtlijm kunt u vloeibaarder maken met wat water. U smeert de houtlijm met een houtspaan of een kwast op beide tegen elkaar te lijmen oppervlakken. U moet de lijmlagen dun houden. Met een dikke lijmlaag wordt de verbinding minder sterk.

Houtlijm sluit de poriën van het hout af, beits en verf krijgen daarna geen greep meer op het hout. Overtollige lijm die door naden komt, kunt u direct weghalen met een vochtige doek voordat het hard wordt. Daarna kunt u het hout nog verder bewerken.

Tip: Houtlijm tast ijzer aan, de roest die daarbij ontstaat zwakt de werking van de lijm af.