Een schuine dak heeft meestal een groot oppervlak en het effect van isolatie is goed merkbaar. Een schuin dak isoleren kan op twee manieren: aan de binnenkant en aan de buitenkant. Het is op zich beter om het dak aan de buitenkant te isoleren, maar dat is bijna niet zelf te doen. Wilt u het karwei zelf klaren, dan is het makkelijker om de isolatie aan de binnenkant van het dak aan te brengen.

Schuin dak isoleren

Welke isolatiematerialen

In principe komen alle voor handen zijnde isolatiematerialen in aanmerking wat betreft een schuin dak isoleren. In de praktijk blijkt de onbrandbare minerale wol een voor de hand liggende keuze. Het is zaak om de isolatie goed sluitend aan te brengen, zodat lucht niet rond de isolatie kan gaan cirkelen. Minerale platen laten zich makkelijk op maat maken met een mes. Houd de afmetingen van de aan te brengen plaat ongeveer 1 cm te groot, dan past hij strak op zijn plek en sluit rondom goed aan. In het onderstaande stappenplan maken we gebruik van minerale wol platen met een zijde afgewerkt met aluminiumfolie.

Stap 1: Controleren dampremmende laag

Schuin dak isoleren 1

Voor u de klus aanvangt, til eens een dakpan op en kijk wat u eronder aantreft. Wanneer een dampremmende laag aanwezig is, dit kan folie of bitumen dakbedekking zijn. Is het niet niet verstandig om aan de binnenkant te gaan isoleren. Want de houten dakconstructie komt dan tussen 2 dampremmende lagen te zitten. Dit kan in het ergste geval houtrot tot gevolg hebben. Mocht er geen folie of bitumen dakbedekking aan de buitenkant zitten, dan kunt u aan de binnenkant isoleren.

Stap 2: Naden en kieren dichten

Een schuin dak isoleren heeft alleen zin als u van tevoren alle naden en kieren goed dicht, want anders blaast de koude winterlucht over de zolder en voert de warmte af. Berucht zijn luchtlekken bij de aansluiting van het dak op de vloer, maar ook de nok en de aansluiting op de muren verdienen de nodige aandacht. Erg makkelijk is naden en kieren dichten met PURschuim uit de spuitbus.

Stap 3: Regels aanbrengen

Schuin dak isoleren 2

U kunt de isolatie op twee manieren aanbrengen: tussen of tegen de dwarsbalken. Als u tussen de balken wilt isoleren, breng dan horizontaal regels aan tussen de balken. Zorg ervoor dat de afstand tussen de regels en de dwarsbalken even breed is als de isolatieplaten. Meestal is dit 60 cm. Wilt u tegen de dwarsbalken isoleren, spijker er dan verticaal regels tegenaan, ook op 60 cm van elkaar.

Tip: Probeer de regels tegen het dakbeschot schroeven of lijmen. Door hameren heeft u kans dat door trilling dakpannen naar beneden vallen.

Stap 4: Isolatie plaatsen

Schuin dak isoleren 3

Maak de isolatie platen zorgvuldig op maat d.m.v. een mes. Houd 1 cm overmaat, dan klemmen de platen zich zelf tussen de regels. Plaats de isolatieplaten tussen de regels, met de aluminiumzijde naar u toe gericht. Afhankelijk van het gekozen materiaal kunt u het materiaal nog vastnieten.


Stap 5: Naden afwerken

Schuin dak isoleren 4

Plak de naden tussen de platen of dekens dicht met aluminiumtape.


Stap 6: Afwerking

Schuin dak isoleren 5

Werk de geïsoleerde dakwand eventueel af met gipsplaten.


Gereedschappen

Schroevendraaier, Accuboormachine, Tacker, Nietpistool, Afbreekmes

Materialen

Aluminium tape, Gipsplaat, Gipsplaatschroeven, Isolatiemateriaal, Nietjes voor nietpistool, Regels, Schroeven