Zelf u stopcontact aansluiten? Volg ons stappenplan op klus-info | Een stopcontact aansluiten is geen ingewikkelde klus, maar hou altijd wel rekening met u veiligheid. Controleer of de kabel/draden niet onder stroom staat en neem alle veiligheidsvoorzieningen in acht voor het werken aan elektrische installaties.

strong>Stap 1
Schakel in ieder geval voor aanvang van de werkzaamheden de zekering uit! Verwijder de mantel van de stroomkabel met een kabelmes.

Stopcontact aansluiten

Stap 2
Op die manier kunnen de aders zonder beschadiging tot een lengte van ca. 6-8 cm blootgelegd worden. Knip een stukje van de bruine en blauwe draad af, zodat de aarddraad (geel+groen) bij een trekbelasting als laatste loslaat.

Stopcontact aansluiten 2

De geelgroene aarddraad moet altijd een centimeter langer zijn dan de andere draden. Bij mechanische belasting zorgt deze voor uw veiligheid, want die laat door zijn lengte als laatste los.

Stap 3
Met een striptang die op elke gewenste kabeldikte kan worden afgesteld, kunt u de isolatie verwijderen zonder de koperen kern te beschadigen.

Stopcontact aansluiten 3

Stap 4
Nu bevestigt u de ca. 10-13 mm blootgelegde aders. De geel/groene aarddraad komt op het middelste contact met het aardingsymbool.

Stopcontact aansluiten 4

Stap 5
Zet de inbouwdoos van het stopcontact in de muur. Bij het vastschroeven wordt de doos door twee schroeven met klemplaatjes in de muur vastgezet. Het kan ook zo zijn dat de inbouwboos zelf schroef gaten heeft, dan kun u het stopcontact ook daarmee vastzetten.

Stopcontact aansluiten 5

Stap 6
Zet weer stroom op het stopcontact. Een fasemeter (of een eenvoudiger spanningtester) laat zien of de montage correct is uitgevoerd.

Stopcontact aansluiten 6

Stap 7
Schakel de zekering weer uit, voordat u de beschermkap vastschroeft. Vervolgens kan het nieuwe stopcontact in gebruik genomen worden.

Stopcontact aansluiten 7

Gereedschappen

Materialen