Een woonkamer moet een plek zijn waar je met je gezin, familie en vrienden bij elkaar kunt komen tijdens een verjaardag of feest, maar zou ook de plek moeten zijn waar je na een dag hard werken even volledig kunt ontspannen. Is jouw woonkamer niet praktisch ingericht, dan is de kans groot dat deze rommelig oogt. Een rommelige kamer zorgt niet voor een ontspannen gevoel, en dus is het tijd dat eens goed aan te pakken. Hoe je je woonkamer praktisch in kunt richten, lees je in dit artikel.

Beschik je over de juiste meubels?

Eerst is het belangrijk om te kijken naar de meubels die je in je woonkamer hebt staan. Heb je een bank in het juiste formaat, of staat er een hele grote hoekbank die eigenlijk net te groot is voor in jouw woning? Kijk ook naar eventuele kasten en/of dressoirs, want deze kunnen flink veel ruimte in beslag nemen. Natuurlijk heb je voldoende plek nodig om te kunnen zitten, en moeten er ook dingen opgeborgen kunnen worden. Het is alleen niet verstandig je woonkamer zo vol te zetten, dat het voelt alsof er werkelijk niks meer bij kan.

Heb je het gevoel dat dit bij jou wel zo is? Kijk dan eens wat je hieraan kunt veranderen. Is de grootte van de bank nodig voor het gezin, of zou een kleiner model ook kunnen? En de kasten in de woonkamer; heb je deze echt allemaal nodig?

Opruimen en verminderen

Wil je gaan verminderen qua meubels om zo de woonkamer praktisch in te kunnen richten, dan zou er eerst opgeruimd moeten worden. Misschien heb je het idee dat die grote kast echt nodig is, maar blijkt er bij het opruimen dat de kast maar voor de helft gevuld is met belangrijke spullen. In dat geval zou je er dus ook voor kunnen kiezen een kleinere kast aan te schaffen, eentje die minder ruimte inneemt zodat er meer plek overblijft in de kamer.

Ook het televisiekastje is vaak zo’n meubelstuk waarvan wordt gedacht dat dit echt nodig is. natuurlijk heb je de ruimte nodig voor je televisieontvanger, je gameconsole en bijvoorbeeld een dvd-speler, maar dat betekent niet dat je hier een hele kast voor nodig hebt. Door je televisie op te hangen met een praktische muurbeugel staat hij niet in de weg. Daarnaast geeft jou dit de mogelijkheid het televisiekastje te verkopen of weg te doen. Die kleine kast die je vervolgens aan gaat schaffen kan dan mooi onder de televisie staan, zodat je veel meer ruimte over hebt.

Zorg voor een praktische indeling

Nadat je alles hebt uitgezocht en eventueel vervangen, is het tijd om de woonkamer zo praktisch mogelijk in te delen. Bedenk je goed waar je alles wilt hebben staan, maar zorg er wel voor dat er voldoende loopruimte is. niet elke muur hoeft helemaal vol te staan met meubels. Heb je daarnaast kinderen die graag in de woonkamer spelen, zorg er dan ook voor dat ze een plek hebben op de grond waar ze dit kunnen doen.