Een huis is geen huis zonder internet. Althans, zo denkt de overgrote meerderheid van ons er tegenwoordig over. We doen zo veel via het internet dat we bijna niet meer weten wat we zonder moeten. Daarom is gebrekkig internet thuis ook zo irritant. In huis valt dat vaak wel mee, omdat je router daar voor acceptabele dekking kan zorgen. Maar zo gauw je de tuin in gaat, kan dat signaal rap afnemen. Dit terwijl ook daar goed internet heel goed van pas kan komen. Je wilt immers ook buiten lekker kunnen internetten op je telefoon, tablet of laptop. Ook voor slimme apparaten voor de tuin heb je daar goed internet nodig. We geven drie tips om internet in je tuin aan te leggen.

Ethernetkabel

Als je bijvoorbeeld een smart tv buiten onder een overkapping hebt staan die je wilt aansluiten op het internet, dan kun je ervoor kiezen om dit met een bekabelde verbinding te doen. Dat levert altijd een snellere en stabielere verbinding op dan wanneer je verbindt met draadloos internet. Hiervoor moet je wel een ethernetkabel doortrekken vanaf je router naar buiten. Dat is wat werk en vereist dat je hem netjes wegwerkt, maar kan voor een goede ontvangst wel de moeite waard zijn. Hetzelfde kun je eventueel doen voor andere apparaten buiten die direct op het internet aangesloten kunnen worden. Eventueel kun je een splitter gebruiken om maar één kabel naar buiten te hoeven trekken, zodat je op een bepaald punt deze kunt verdelen om meerdere apparaten van internet te voorzien.

Powerline adapters

Heb je een stopcontact buiten? Dan kun je proberen bovenstaande te omzeilen met behulp van powerline adapters. Dit is een manier om een bekabelde internetverbinding te leggen zonder een lange kabel door te hoeven trekken door gebruik te maken van het elektriciteitsnet. Je stopt dan één adapter in een stopcontact in de buurt van je router. Deze sluit je met een kabel aan op de router. De andere adapter stop in je in een stopcontact buiten en sluit je vervolgens weer met een kabel aan op het apparaat dat je van een bekabelde internetverbinding wilt voorzien.

Wifi-extender(s)

Wil je (beter) draadloos internet in je tuin hebben? Dan is het zaak om de dekking van je router te verbeteren. Eén mogelijkheid is door hem te verplaatsen naar een meer strategische positie. Maar dat kan onmogelijk zijn of onvoldoende opleveren. In dat geval is het zaak om een extra apparaat toe te voegen dat het signaal verlengt. Dit kan met een access point, wat een soort extra router is die je binnen in de buurt van je tuin kunt plaatsen. Deze moet echter wel met een kabel op je router aangesloten worden. Een makkelijkere optie is gebruikmaken van wifi-extenders. Deze apparaten pakken het draadloos internetsignaal op en zenden het opnieuw uit. Er bestaan ook zogenaamde outdoor wifi-extenders die bestand zijn tegen weersinvloeden en in je tuin geplaatst kunnen worden om je draadloze internetdekking te vergroten.

Er zijn dus opties waarbij er wat te klussen valt, en opties waarbij je eigenlijk maar weinig hoeft te doen. Een wifi-extender moet nog ergens opgehangen worden, maar voor een powerline adapter hoef je eigenlijk weinig te doen. Het hangt ook af van waar je behoefte ligt en van wat je voorkeur heeft. Maar linksom of rechtsom moet je investeren om voor beter internet in je tuin te zorgen.