Klus-info.nl

Home » Tuinieren » Bloemen en planten » Perk- & borderplanten » Helmbloem (knol)

Helmbloem (knol)

Naast helmbloem soorten met grotere of kleinere knollen zijn er ook soorten die niet uit knollen ontstaan, maar uit vlezige wortelstokken. De buisvormige, gele bloemen van deze vaste planten verschijnen boven meervoudig geveerde, grijsgroene bladeren.

Corydalis nobilis heeft als kenmerk lichtgele, donker gespikkelde bloemen van april tot juni. De bovengrondse delen van de 30-50 cm hoge vaste planten sterven al gauw na de bloei af.

Corydalis lutea, ook bekend als gele helmbloem, wordt 20-40 cm hoog en heeft van mei tot september talrijke stengels met stralend gele bloemen. De planten zijn het hele jaar aantrekkelijk, ze zaaien zichzelf uit en kunnen in korte tijd grote stukken grond bedekken.

Corydalis ochroleuca lijkt op de gele helmbloem, maar is wat beter bestand tegen droogte dan de twee andere soorten. C. ochroleuca wordt ook wel geelwitte helmbloem genoemd.

Helmbloem Eigenschappen
   
  Soort: Meerjarig
  Bloeiperiode: Mei, Juni, Juli, Augustus, September
  Bijzonderheden: Ongevoelig voor ziekten
  Standplaats: Halfschaduw
  Grond: Los, Voedselrijk, Humusrijk
  Hoogte tot: 50 cm
  Latijns/wetenschappelijke naam: Corydalis

De standplaats van de Helmbloem (knol)

Alle helmbloem soorten zijn gemakkelijk te verzorgen vaste planten. Door het ‘wilde’ karakter van de planten passen ze vooral goed op vochtige, licht beschaduwde standplaatsen in een natuurlijk aangelegde tuin. Als omlijsting van een tuinpad, tussen flagstones of in grotere of kleinere groepen op de voorgrond van een beschaduwde border, komen de aantrekkelijke bloemen van de planten goed tot hun recht. Voor de rotstuin of op stapelmuren in de halfschaduw, zijn helmbloemen een welkome, kleurige aanvulling. Een gemakkelijk te verzorgen bodembedekker is vooral Corydalis lutea. Kies een standplaats op gedeeltelijk beschaduwde glooiingen of onder loofbomen en hagen.


Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Gunstige tijd om helmbloemen te planten. Planten die zichzelf hebben uitgezaaid op tijd verplanten, anders wortelen ze slecht in. De bladeren van Corydalis nobilis sterven al spoedig na de bloei af. Bedek de plaats dan met een laag mulch. Niet schoffelen of spitten. Corydalis lutea heeft bij droogte water nodig, vooral als de planten op een zonnige plaats staan. Alternatieve plant tijd. Zaai in het najaar in de volle grond of zet het voorgeweekte zaad zes tot acht weken in de koelkast. Het heeft kou nodig om te kunnen kiemen. Na het kiemen spoedig verspenen en in april in de tuin planten.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop jonge helmbloemen in het voorjaar of in het vroege najaar bij een tuincentrum met een ruime sortering. Kies uitsluitend krachtige, gezonde planten. Koop nooit planten met slappe scheuten of beschadigde bladeren. Corydalis lutea zaait zich vaak zelf uit en kan op deze wijze zelfs in muurspleten terecht komen. Ook mieren verspreiden het zaad. De wortelstokken zijn moeilijk te delen. Beter is het de planten door zaad te vermeerderen. Halfschaduw. Helmbloemen geven de voorkeur aan een halfbeschaduwde plaats, maar gedijen ook in de volle zon of schaduw. Losse, humusrijke grond. Verbeter zeer zware of zandige grond door veel compost toe te voegen. Helmbloemen zijn in het algemeen ongevoelig voor ziekten en plagen. Jonge planten in de vollegrond zijn echter een lekkernij voor slakken. Zorg preventief voor obstakels voor de slakken. Zijn er altijd veel slakken in uw tuin, dan is het beter om in kistjes te zaaien.

Aanbevolen berichten