Klus-info.nl

Home » Tuinieren » Bloemen en planten » Perk- & borderplanten » Heiligenbloem

Heiligenbloem

Heiligenbloemen behoren tot de Composietenfamilie en hebben licht tot diepgele, platronde, knoopvormige bloemhoofdjes in juli en augustus. Deze zitten op vertakte, nauwelijks bebladerde, lange stengels die boven de verhoutende struikjes uitgroeien. De zeer kleine, geveerde bladeren hebben uiteenlopende vormen en zijn donkergroen, grijsgroen of witviltig behaard en geuren aromatisch. De struikjes zonder bloemen doen aan cipressen denken.

Santolina chamaecyparissus wordt door deze gelijkenis ook cipressenkruid genoemd en verspreidt een opvallende geur. De bladeren zijn klein, lichtgrijs en vierdelig. De planten worden tot 50 cm hoog en bloeien licht tot diepgeel. Santolina chamaecyparissus var. lindavica bloeit zeer rijk en bereikt 20-40 cm hoogte. ‘Pretty Carol’ groeit compact en bloeit lichtgeel. De bloemen van ‘Lemon Queen’ zijn niet citroengeel, maar roomkleurig. Beide rassen worden 20-40 cm hoog.

Santolina rosmarinifolia (ook nog verkrijgbaar als S. virens of S. viridis) heeft donkergroene, onbehaarde bladeren. De gele bloemen staan op 30-50 cm hoge, boogvormig opgaande stengels.

Heiligenbloem Eigenschappen
   
  Soort: Meerjarig
  Bloeiperiode: Juli, Augustus
  Bijzonderheden: Gemakelijk te verzorgen, Ongevoelig voor ziekten, Droogbloem, Altijd groen
  Standplaats: Zon
  Grond: Doorlatend, Matig droog
  Hoogte tot: 50 cm
  Latijns/wetenschappelijke naam: Santolina

De standplaats van de Heiligenbloem

De altijdgroene halfheesters zijn een sieraad voor iedere tuin. Wel hebben ze een beschutte standplaats met doorlatende grond nodig. In de kruidentuin vinden heiligenbloemen een gunstige plaats nabij andere kruiden uit het Middellandse-Zeegebied, die van droogte houden. In de rotstuin of op een zonnige glooiing voelen heiligenbloemen zich eveneens thuis. Is de grond droog genoeg, dan gedijen ze ook in een zonnige border. Als omlijsting zijn vooral de laagblijvende rassen aan te bevelen. Maar in principe kunnen ook de beide soorten voor dit doel worden gebruikt, omdat u de planten zonder problemen terug kunt snijden en tot een compact groeiende heg kunt vormen.


Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Dit is de beste tijd om heiligenbloemen te planten. Verwijder van overwinterde exemplaren de beschermlaag. Heiligenbloemen zijn zeer goed bestand tegen droogte en hebben bovendien geen mest nodig. Voor de vermeerdering in de zomer, ongeveer 5 cm lange scheuten zonder bloemen snijden en in vochtig zand laten wortelen. De planten na de bloei met eenderde terugsnijden voor een compacte groeiwijze. Heiligenbloemen zijn vorst gevoelig. Dek de planten af met rijshout of laat ze binnenshuis overwinteren.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop in het voor- of najaar heiligenbloemen in potten. Kies uitsluitend compact groeiende jonge planten met gezonde, krachtige bladeren. Koop nooit planten met vervilte wortelkluiten of met verwelkte of vergeelde bladeren. Gedroogde heiligenbloemen in zakjes in de kast, houden motten op afstand. Heiligenbloemen helpen evenals absintalsem, bij een slechte spijsvertering en tegen krampen. Het sap verzacht jeuk als gevolg van insectenbeten. Volle zon. Heiligenbloemen gedijen het best op een zonnige standplaats. Tegen hitte en droogte hebben de planten geen bezwaar. Droge, doorlatende grond. Deze bescheiden halfheesters gedijen ook goed in voedselarme grond. Heiligenbloemen zijn sterk en worden nauwelijks aangetast door ziekten en plagen. Tegen stilstaand water rond de wortels zijn ze echter niet bestand. Ze zullen dan verwelken, vergelen en sterven ten slotte af. Plant heiligenbloemen in doorlatende grond of zorg voor een drainage van zand of grind.

Aanbevolen berichten