Klus-info.nl

Home » Tuinieren » Bloemen en planten » Perk- & borderplanten » Eupatorium

Eupatorium

Onder de meer dan 600 verschillende soorten van het plantengeslacht Eupatorium bevindt zich ook een aantal soorten dat in West-Europa inheems is. Voor de tuin worden maar weinig soorten gekweekt. De hoge, rechtop groeiende planten hebben krachtige stengels met lancetvormige bladeren. De luchtige, pluimachtige bloeiwijzen verschijnen in de late zomer en bloeien door tot de eerste vorst.

Eupatorium maculatum (leverkruid) en E. purpureum (purper leverkruid) kunnen beide een hoogte bereiken van 2m. E. maculatum ‘Atropurpureum’ bloeit purperrood van juli tot september, E. maculatum ‘Gateway’ heeft bijzonder grote bloemen. Purper leverkruid neemt in tegenstelling tot leverkruid ook genoegen met een standplaats in wat drogere grond.

Eupatorium cannabium (koninginnekruid) is een inheemse vaste plant, die in de natuur op vochtige plaatsen aan de rand van bossen en oevers voorkomt. De planten worden 1-1,5 m hoog en bloeien van juli tot september in oudroze tinten. Het ras ‘Plenum’ heeft gevulde, purperroze bloemen, terwijl ‘Album’ crèmewit bloeit.

Eupatorium rugosum blijft met een hoogte van 30-150 cm relatief klein. De plant heeft witte bloemen op vertakte stengels en houdt van een plaats in de halfschaduw.

Eupatorium perfoliatum heeft vochtig tot natte grond nodig en bereikt 1,5 m hoogte. Deze van juli tot oktober bloeiende vaste plant heeft lancetvormige bladeren die tot 20 cm lang kunnen worden.

Eupatorium Eigenschappen
   
  Soort: Meerjarig
  Bloeiperiode: Juli, Augustus, September, Oktober
  Bijzonderheden: Gemakelijk te verzorgen, Ongevoelig voor ziekten
  Standplaats: Zon, Halfschaduw
  Grond: Voedselrijk, Humusrijk, Vochtig
  Hoogte tot: 2 m
  Latijns/wetenschappelijke naam: Eupatorium

De standplaats van de Eupatorium

De meeste soorten houden van vochtige grond en gedijen het beste in de halfschaduw. In een natuurtuin mag eupatorium eigenlijk niet ontbreken, omdat de bloemen zeer aantrekkelijk zijn voor bijen, vlinders en hommels. Ook in een border met vaste planten is eupatorium op z’n plaats, met name achterin. De planten hebben weinig verzorging nodig. Aan de rand van de tuinvijver gedijen de planten eveneens uitstekend. Ze komen daar het mooist uit in solitair geplante groepjes. Hoe vochtiger de grond, des te meer zon de planten verdragen. In vochtige grond, voor bomen of struiken, kunnen de planten een kleurige overgang vormen naar de rest van de tuin.


Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Eupatorium kunt u al in maart in de volle grond zaaien. Bedek het zaad slechts dun met aarde. Zelf opgekweekte of gekochte jonge eupatorium in het voorjaar planten. Overwinterde planten compost en beendermeel geven. Bij aanhoudende droogte water geven. De open grond tussen de planten met mulch bedekken. Op deze wijze kan de grond het water beter vasthouden. Daarnaast gaat u met deze maatregel ongewenste onkruidgroei tegen. Uitgebloeide planten met door de vorst zwart geworden bladeren terugsnijden. De resten van gezonde planten composteren.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop in het vroege voorjaar compacte jonge planten in potten. Kies planten met krachtige scheuten. Koop nooit planten die uit de pot groeien. Laat ook planten staan waarvan de wortels al uit het potgat groeien. Als het zaad na drie weken nog niet kiemt, kunt u de schalen afdekken met plastic folie en vijf weken in de koelkast zetten. Ook de hoge planten staan stevig in de grond en hoeven niet te worden ondersteund. Zon tot halfschaduw. Eupatorium geeft de voorkeur aan de halfschaduw, maar als de grond vochtig genoeg is, gedijen de planten ook in de zon. Humusrijke, vochtige grond. Zandige grond verdragen de planten slecht. Eupatorium is in het algemeen niet gevoelig voor plagen. Een enkele keer echter kunnen de planten worden belaagd door bladmineerders. Deze 6 mm lange, witte larven veroorzaken vraat gangen in de bladeren. Aangetaste planten moeten in het najaar worden vernietigd. Niet composteren.

Aanbevolen berichten