Klus-info.nl

Home » Tuinieren » Bloemen en planten » Perk- & borderplanten » Anaphalis

Anaphalis

Kenmerkend voor het tot de Composietenfamilie behorende plantengeslacht Anaphalis zijn de witte omhulselbladeren en de gele buisbloemen. De bloemhoofdjes staan in tuilen bij elkaar.

Anaphalis triplinervis, witte knoop of Siberische edelweiss genoemd, groeit met 20-30 cm hoge pollen, woekert niet en is zeer gemakkelijk te verzorgen. Populaire rassen zijn de vroegbloeiende ‘Sommerschnee’ en de laatbloeiende ‘Silberregen’.

Anaphalis margaritacea, prachtrozenkransje in het Nederlands, breidt zich geleidelijk uit door kruipende uitlopers, zonder echt te woekeren en daardoor voor overlast te zorgen. Het ras ‘Neuschnee’ wordt 50 cm hoog en heeft stijve, recht opgroeiende, onvertakte scheuten.

Anaphalis cinnamomea is een zeer sterke groeier en kan een hoogte van 40-50 cm bereiken. Kenmerkend voor deze planten is de kaneel bruine onderkant van de bladeren.

Anaphalis Eigenschappen
   
  Soort: Meerjarig
  Bloeiperiode: Juli, Augustus, September
  Bijzonderheden: Gemakelijk te verzorgen, Ongevoelig voor ziekten, Droogbloem
  Standplaats: Zon
  Grond: Doorlatend, Matig droog
  Hoogte tot: 50 cm
  Latijns/wetenschappelijke naam: Anaphalis

De standplaats van de Anaphalis

Deze bescheiden, zomerbloeiende vaste planten zijn uitstekende opvulplanten. In een border met vaste planten zijn anaphalis soorten en rassen decoratieve partners voor stralend rode of blauwe bloemen. De zilverachtige bladeren en de witte bloemhoofdjes laten alle ‘buren’ extra stralen. Ze kunnen ook goed worden geïntegreerd in een natuurlijke tuin. In de rotstuin of in bedden met steppeplanten voelt anaphalis zich eveneens thuis. Een bijna lichtgevend effect hebben de witte bloemen tegen de achtergrond van donkere dennen of blauwgroene jeneverbessen. Als snijbloemen kunnen ze veelzijdig worden gecombineerd en zijn ze ook zeer lang houdbaar.


Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Gunstige plant tijd. Verdeel wat compost rond ingewortelde planten. Oudere planten kunt u nu delen, maar u kunt witte knoop (Anaphalis triplinervis) ook zaaien. Zaai vanaf april in de volle grond of in kistjes. Anaphalis is goed bestand tegen droogte. De planten bloeien echter rijker als ze in perioden van aanhoudende droogte af en toe wat water krijgen. De stengels in het late najaar dicht boven de grond afsnijden en op de composthoop deponeren. De planten zijn volledig winterhard en hebben daarom geen beschermende afdekking nodig.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop in het voorjaar compacte jonge planten in potten. Neem alleen planten met krachtige, gezonde bladeren. Koop nooit planten met vervilte kluiten of met wortels die uit het potgat groeien. Neem geen exemplaren met verwelkte bladeren. Voor droogboeketten de scheuten in het knopstadium snijden. Daarna warm en ondersteboven ophangen. Vermeerdering is mogelijk van april tot juni. Snij daarvoor 5-7 cm lange toppen van de planten en laat deze wortelen. Volle zon. Anaphalis bloeit het best op een beschutte standplaats in de volle zon. Droge, doorlatende grond. Deze vaste planten stellen niet veel eisen en gedijen zelfs uitstekend in zand- of grindhoudende tuingrond. Anaphalis wordt nauwelijks door ziekten en plagen aangetast. De planten reageren echter zeer gevoelig op stilstaand water rond de wortels. Het gevolg is dan dat de wortels gaan rotten. Zet de planten daarom altijd in doorlatende grond of breng preventief een drainage laag aan.

Aanbevolen berichten