Klus-info.nl

Home » Klussen » Materialen » Hout transporteren en opslaan

Hout transporteren en opslaan

Bij het hout transporteren en opslaan, gaat er vaak wat mis. Het hout is te groot om te vervoeren of is bij het opslaan al krom getrokken. Een paar tips voor de klussers die nog met hout aan het werk moeten.

Hout transporteren en opslaan

Als je grotere hoeveelheden hout koopt, omdat je gebruik maakt van aanbiedingen, kun je veel geld besparen, mits het transport en de opslag geregeld zijn. Als de lading meer dan 1m uitsteekt, moet deze (tegenwoordig) bij het vervoer met een rood/wit diagonaal gestreept bord (50×50 cm, strepen 7,5 cm breed) gemarkeerd zijn.

Hout transporteren en opslaan 1

Omdat bij het krimpen van vochtig hout niet alleen het volume maar ook de vorm verandert, kun je het materiaal het beste in de richting neerzetten waarin het het minste krimpt. Zet daarom de planken loodrecht op twee brede latten.

Hout transporteren en opslaan 2

Enthousiaste doe-het-zelvers houden ook graag een voorraadje latten en balkjes voor allerlei doeleinden bij. Om te voorkomen dat ze geen nuttig vloeroppervlak in beslag nemen, kun je ze het beste in twee of drie (al naar gelang de lengte) haakprofielen leggen. Als je de latten en balkjes op een plank legt, zullen ze niet gaan doorbuigen. Sla ze doelmatig op, zodat u kunt profiteren van allerlei speciale aanbiedingen.

Hout transporteren en opslaan 3

Als u een omvangrijke verbouwing plant, bent u wellicht genoodzaakt om bouw hout buiten op te slaan. De houtstapel moet op steunbalkjes liggen, zodat het hout niet direct contact met de grond heeft. Ook tussen de houtlagen moet u latjes leggen, zodat het hout kan drogen en niet krom trekt.

Hout transporteren en opslaan 4

Reeds gedroogd hout moet ook droog blijven. Als u zulk hout buiten moet opslaan, moet u voor ventilatie aan de onderzijde zorgen (op balkjes leggen), en verder de stapel tegen weersinvloeden beschermen, door er een dekzeil overheen te doen.

Hout transporteren en opslaan 5

Als het hout niet volgens de regels is opgeslagen, of als het te snel droogt, kunnen er scheuren ontstaan. Meestal lopen die in de richting van de nerf. Door vorst of ongelijkmatige belasting komt het hout onder spanning waardoor het eveneens kan scheuren.

Hout transporteren en opslaan 6

Als u vers hout in de buitenlucht opslaat, en niet onder een afdak (zoals bijvoorbeeld onder een carport), moet u het van tijd tot tijd met een fijne waternevel bevochtigen, zodat de droogsnelheid binnen de stapel en aan de buitenkant constant blijft.

Hout transporteren en opslaan 7

Ten slotte bestaan er houtsoorten, zoals vuren, dennen en grenen, die heel snel verkleuren. Bescherm zulke houtsoorten altijd tegen direct zonlicht, bijvoorbeeld met een oude deken of een oud gordijn.