Voor veel klussen heeft u een schroevendraaier nodig. Omdat er verschillende soorten schroeven zijn in uiteenlopende formaten, zijn schroevendraaiers er ook in allerlei soorten en maten. Het is dan ook handig om een flinke set aan te schaffen.
Ook is het een van de meest misbruikte gereedschappen, zowel bij het uitoefenen van zijn eigen functie (omdat er vaak een niet ‘op de schroef passend’ exemplaar wordt gebruikt) als in andere omstandigheden. Er wordt mee gekrabd, hij wordt als beitel en breekijzer gebruikt. In al die gevallen is hij al gauw ongeschikt voor zijn eigenlijke werk.
De sleuf- en kruiskopschroevendraaier zijn vast en zeker de bekendste stukken gereedschap om te schroeven. De meeste schroeven kunnen hiermee zonder problemen in pluggen en hout gedraaid worden. En deze gewone exemplaren blijven zeker die met de platte vouw, vooralsnog onmisbaar. Houd die vouw in orde, zo nodig af en toe even recht (maar nooit scherp!) slijpen. En zoals bij alle gereedschap: beschermen tegen roest. Verder bestaan er nog andere typen. Let niet alleen op de handgreep maar ook op de geharde punt, en vooral op de verschillen in kwaliteit.
Er zijn diverse speciale schroevendraaiers.
- De pompschroevendraaier werkt sneller en is, omdat er bits van verschillende afmetingen in gezet kunnen worden, in feite een handvol gewone schroevendraaiers ineen.
- Pozidrivschroevendraaiers maken het ons wat dit betreft gemakkelijker; de meest gangbare afmetingen hebben koppen die qua indruk afmeting in punten worden aangeduid van 1 t/m 3. Met drie van die schroevendraaiers in huis kan dus een groot aantal soorten schroeven worden in- of uitgedraaid.
- Klemschroevendraaiers kunnen de schroef vasthouden totdat hij voldoende greep heeft; dat is gemakkelijk bij schroefwerk op lastige plaatsen. Overigens zijn er ook losse klemmetjes verkrijgbaar, die van een gewone schroevendraaier (althans met ronde kling) een klemschroevendraaier maken.
- Voor het schroefwerk in elektrische zaken (schakelaar, stopcontact, stekker enz.) dient een schroevendraaier met geïsoleerde kling te worden gebruikt.
Voor elke gebruikssituatie is er de juiste schroevendraaier. Met dikkere handgrepen kan bijvoorbeeld meer kracht bij het draaien uitgeoefend worden. Ook de lengte van de steel is belangrijk: in een kleine ruimte zou een lange steel onbruikbaar kunnen zijn. Voor werk aan de elektrische installatie moet u altijd geïsoleerde schroevendraaiers gebruiken met VDE-keur.
Hier ziet u de meest gangbare schroevendraaierkoppen: sleuf 1, kruis 2, Pozidriv 3 en Torx® 4. De goede oude sleufschroevendraaier is nog steeds in elk assortiment te vinden. De Pozidriv®-punt is een verbeterde uitvoering van de kruiskopschroevendraaier, omdat deze een aantal extra gleuven heeft zodat hij niet zo gemakkelijk uit de schroef schiet. Een Torx-schroevendraaier schiet echter in het geheel niet uit de schroef omdat deze een cilindrische kop heeft. De punt die in de schroef verzonken zit zal er nooit uit springen.
Schroevendraaiers met een houten handgreep zijn enigszins uit de mode. Maar evenals vroeger is de zogenoemde ‘zeskantschroefhulp’ nog steeds praktisch. Op dit deel onder de handgreep kunt u een steeksleutel vastzetten waarmee het laatste stukje van de schroef met extra kracht vastgedraaid kan worden.
Als u echt veel moet schroeven, dan is het aan te raden om een elektrische schroevendraaier aan te schaffen. Bij sommige modellen kunt u instellen hoe groot de kracht moet zijn die op de schroef wordt uitgeoefend. Sommige boormachines kunnen ook worden gebruikt om schroeven in en uit te draaien.