Bitjes zijn er pas gekomen met de uitvinding van de accuboormachine. En toen begonnen de verwisselbare (schroef)bits, hun zegetocht. Want een accuboormachine met bitjes is bij vooral bij langdurig schroefwerk een gereedschap geworden waar we niet meer zonder kunnen.
Een bitje is in vele afmetingen en types verkrijgbaar accessoire voor elektrische accuboormachine en voor mechanisch schroefwerk geschikte boormachines, waarmee schroeven kunnen worden in- en uitgedraaid.
Voor de doe-het-zelver zijn er twee schachtlengtes te onderscheiden (bij zeskantmodellen). Het kortere model wordt aangeduid met C 6,3, en het langere met E 6,3.
De meeste gebruikte bitjes
De Phillips-bit centreert zich in de kop van de kruiskopschroef. Een verdere verbetering is de Pozidriv-bit. Door de extra gleufjes hoeft er niet zo hard op gedrukt te worden.
Zeskantige inbusbouten komt de doe-het-zelver vooral bij zelfbouw meubels tegen. Het bijbehorende zeskantige inbusbitje bestaat vaak alleen met lange schacht.
De Torx-bit ten slotte is zo gevormd dat er geen druk op uitgeoefend hoeft te worden, en de krachten in de schroef zeer gelijkmatig verdeeld worden. Dit bitje wordt voornamelijk in de auto-industrie en garages gebruikt. Maar ook op de bouw wint deze soort terrein.
Torsiebits
Als de schroef plotseling stopt (zoals bij schroeven in metaal), moet het bitje veel kracht opvangen. De zogenoemde torsiebits zijn iets dunner en kunnen daarom de belasting elastisch opvangen.
Bitje met diepteaanslag
Een nuttig hulpmiddel is de diepteaanslag. Vooral bij het vastschroeven met een accuboormachine van gipsplaten bestaat het gevaar dat de schroeven er te diep worden in gedraaid. Met een diepteaanslag kan de inschroef diepte nauwkeurig worden ingesteld.
Universele verloopstukken
Ten slotte bestaan er nog universele verloopstukken die de schachten van verschillende systemen met elkaar kunnen verbinden.
Goedkoop = duurkoop
Als u wilt dat uw assortiment bitjes lang meegaat, neem dan niet direct uw toevlucht tot de goedkoopste aanbieding. Bij dit product bestaan er meer of minder praktische opbergsystemen en grote kwalitatieve verschillen.