Waterlelies kunnen globaal in drie categorieën worden ingedeeld: winterharde soorten, tropische soorten en ten slotte de rassen die uit kruisingen van diverse soorten zijn ontstaan. De winterhardheid van deze rassen hangt af van de hoeveelheid tropisch erfgoed dat ze hebben meegekregen. Waterlelies groeien uit wortelstokken waarvan de punten verder groeien, terwijl het achterste gedeelte geleidelijk afsterft. Ze moeten hoog worden geplant, de groeipunten mogen alleen krap met grond zijn bedekt.

De bladeren zijn ovaal, rond of hartvormig. Ze zijn opgerold zolang ze zich onder water bevinden. Winterharde waterlelies hebben meestal gladde bladranden, tropische exemplaren getande.

Criteria voor de keuze zijn de plantdiepte en de ruimtebehoefte. Voor elke vijver zijn er geschikte soorten.

Kleinblijvende soorten en rassen worden 30-50 cm diep geplant en hebben een halve vierkante meter ruimte nodig. Voor mini vijvers en kuipen is de witte, inheemse en beschermde Nymphaea candida geschikt. Verder kunt u kiezen uit de rassen ‘Pygmaea Alba’ (wit), ‘Laydekeri Lilacea’ (lila), ‘Laydekeri Purpurata’ (karmijnrood), ‘Graziella’ (oranjerood) en ‘Maurice Laydeker’ (rood).

Middelgrote soorten en rassen met een plantdiepte van 40-70 cm en een behoefte aan een of twee vierkante meter, zijn Nymphaea odorata var. rosea (helderroze) en verder de rassen ‘Hermine’ (wit), ‘Froebelii’ (karmijnrood), ‘Moorei’ (geel) en ‘Tink Sensation’ (roze).

Snelgroeiende waterlelies moeten 70-100 cm diep worden geplant en hebben per plant twee vierkante meter nodig. Tot deze groep behoren Nymphaea tuberosa (wit), ‘Richardsonii’ (wit), ‘Rosennymphe’ (roze, later wit), ‘Marliacea Chromatella’ (crèmegeel), ‘Amabilis’ (zalm) en ‘Sioux’ (geel).

Tot de grote en zeer snel groeiende soorten en rassen met een plantdiepte van meer dan 1 m en een ruimtebehoefte van drie tot vier vierkante meter behoren de inheemse Nymphaea alba (wit), ‘Attraction’ (roodachtig), ‘Marliacea Carnea’ (zachtroze), ‘Escarboule’ (rood), ‘Hollandia’ (karmijnroze), de enorme ‘Gladstonia’ (wit) en ‘Colonel A.J.Welch’ (geel).

Waterlelie Eigenschappen

    Soort:

      Meerjarig

    Bloeiperiode:

      Juni, Juli, Augustus, September

    Bijzonderheden:

      Gemakelijk te verzorgen, Geurend

    Standplaats:

      Zon

    Grond:

      Voedselrijk

    Hoogte tot:

      2.5 m

    Latijns/wetenschappelijke naam:

      Nymphaea

    De standplaats van de Waterlelie

    Het is absoluut nodig om rekening te houden met de omvang van de planten en de ruimte die ze nodig hebben. In folievijvers moeten waterlelies altijd in mandjes worden geplant en om de vier of vijf jaar gedeeld worden. In vijvers met lemige bodem of aangegroeide grond, kunt u waterlelies ook direct planten.

    Onderhoud het jaar rond

    Voorjaar Zomer Najaar
    Gunstige planttijd. Oudere planten delen als ze woekeren. Haal de wortelstok uit het water en spoel deze af. In stukken snijden en erop letten dat ieder stuk een groeipunt heeft. In verse vijveraarde zetten zonder dat de wortels uitdrogen. In de groeiperiode geeft u waterlelies tabletten van langzaam werkende mest. Vergeelde bladeren in het najaar afsnijden.Verplaats de plantmand op de bodem naar een gedeelte dat onder de vorstgrens ligt. Als een ondiepe vijver volledig dreigt te bevriezen, moet u de mand eruit halen, met mos afdekken en koel bewaren.
    Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
    Koop tussen april en juli containerplanten met krachtige wortels en uitlopende bladeren. U kunt ook harde, lichtbruine delen van wortelstokken kopen. Koop nooit planten die niet zijn uitgelopen of wortelstokken met zachte scheuten. Winterharde waterlelies overwinteren goed in water dat zo diep is dat het niet bevriest. Zet ondiep staande planten ’s winters in diepere gedeelten. Plant waterlelies niet in beekjes of in vijvers met een fontein. Zon. Waterlelies hebben ten minste vijf uur zon per dag nodig. Vijvergrond die kant-en-klaar verkrijgbaar is. U kunt het ook zelf samenstellen: gelijke delen leem en zand, of twee delen tuinaarde met drie delen zand. Bladluizen zuigen het sap uit de planten en scheiden kleverige honingdauw af die de planten verder verzwakt. Snij ernstig aangetaste delen af. Haal de waterlelies uit de vijver en behandel ze volgens voorschrift met een insecticide. Daarna terugzetten.