Klus-info.nl

Home » Tuinieren » Bloemen en planten » Perk- & borderplanten » Steenbreek

Steenbreek

De Nederlandse naam steenbreek is afgeleid van de natuurlijke standplaatsen van de planten: de wortels kunnen zelfs in de kleinste rotsspleten houvast vinden, waardoor het er uitziet alsof de zoden de stenen zouden breken. Het plantengeslacht Saxifraga is thuis in de rotsgebieden van Europa en Azië. Voor de tuin is een groot aantal soorten en rassen beschikbaar, die zich van elkaar onderscheiden door uiteenlopende bladeren, bloemkleuren en bloeiperioden.

Tot de Saxifraga Arendsii Groep behoren talrijke planten die veel voor de tuin worden gekozen en mossteenbreek worden genoemd. De planten vormen altijdgroene, mosachtig groeiende zoden.

Ze bloeien doorgaans in april en mei met een groot aantal kleine bloemen met vijf bloembladeren. In de handel worden talrijke rassen aangeboden. Daartoe behoren onder andere ‘Biedermeier’ (wit, 15 cm), ‘Schneeteppich’ (wit, 20 cm), ‘Schwefelblüte’ (geel, 20 cm), ‘Blütenteppich’ (karmijnroze, 15 cm), ‘Leuchtkafer’ (rood, 15 cm), ‘Ingeborg’ (donkerrood, 15 cm) en ‘Purpurteppich’(donker wijnrood, 15 cm).

Saxifraga x apiculata is een weinig eisen stellende plant, die in april lichtgeel en bijzonder rijk bloeit.

Saxifraga juniperifolia heeft weelderige, donkergroene, mosachtige zoden uit zeer spitse bladeren. De gele bloemen verschijnen in trossen in april en mei.

Saxifraga x urbium wordt schildersverdriet genoemd en heeft losse rozetten van leerachtige, altijdgroene bladeren. De kleine, witte, stervormige bloemen verschijnen in juni en juli op 30 cm hoge stengels. Kenmerkend voor het ras ‘Clarence Elliott’ is de hoogte van 20 cm en de rozerode bloemen op rode stengels.

Saxifraga cortusifolia var. fortunei behoort tot de late bloeiers in de tuin. Opvallend zijn de kleine witte bloemen met vier grote lobben en een lang kroonblad, die in september en oktober op rode stengels verschijnen. De zevenlobbige bladeren hebben een bruingroene bovenkant en een roodachtige onderkant.

Steenbreek Eigenschappen
   
  Soort: Meerjarig
  Bloeiperiode: April, Mei, Juni, Juli, Oktober
  Bijzonderheden: Ongevoelig voor ziekten, Bodembedekker
  Standplaats: Halfschaduw, Schaduw
  Grond: Humusrijk, Lichtvochtig
  Hoogte tot: 30 cm
  Latijns/wetenschappelijke naam: Saxifraga

De standplaats van de Steenbreek

Steenbreek stelt niet veel eisen aan de omgeving. Voor een halfbeschaduwde rotstuin en in de schaduw van gevels en muren is mossteenbreek ideaal. Ook de andere voorjaars- en zomerbloeiende soorten doen het goed op dergelijke plaatsen. Aan de rand van houtige gewassen gedijt met name S. cortusifolia var. fortunei goed, een soort die langere tijd bestand is tegen schaduw.


Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Plant jonge steenbreek. Oudere planten kunnen door deling worden vermeerderd. De zoden worden na enkele jaren vanuit het midden kaal en moeten om de vier tot vijf jaar worden gedeeld. Rond de planten compost verdelen. Bij mossteenbreek uitgebloeide bloemstengels dicht boven de bladrozetten afsnijden. Bij droogte de planten royaal gieten. Alternatieve plant tijd voor alle steenbreek soorten. De bloemen van S. cortusifolia var. fortunei bij vorstgevaar afdekken. Uitgebloeide planten met bladeren beschermen. Vermeerdering via de rozetten is mogelijk.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop jonge, gezonde planten in potten. Ga voor een ruime keuze bij voorkeur naar een tuincentrum met een grote afdeling voor rotstuinplanten. Koop nooit steenbreek met verwelkte of door wortelrat vergeelde bladeren. Merels zoeken tussen de zoden van steenbreek vaak naar wormen en trekken daarbij ook hele planten uit de grond. Jaag de vogels weg. Enkele soorten kunnen door zaad worden vermeerderd. Het zaad is verkrijgbaar bij de zaadhandel. Halfschaduw tot schaduw. Steenbreek houdt van halfschaduw. S. cortusifolia var. fortunei gedijt ook in de schaduw. Humusrijke, licht vochtige grond, voor S. cortusifolia var. fortunei ook licht zure grond. Steenbreek wordt slechts zelden door ziekten en plagen aangetast. In slecht doorlatende grond kan er echter een enkele keer wortelrot optreden, waarbij de zoden en rozetten vergelen. Dit kunt u voorkomen door vóór het planten voor een drainagelaag van grof zand in de grond te zorgen.

Aanbevolen berichten