Klus-info.nl

Home » Tuinieren » Bloemen en planten » Perk- & borderplanten » Dovenetel

Dovenetel

Dovenetels hebben hartvormige bladeren met typerende zilverachtige of witte tekeningen en lipbloemen in wit, geel of purper. De lipbloemen verschijnen in mooie schijnkransen in de bladoksels.

Lamiastrum galeobdolon, de gele dovenetel met goudgele bloemen van mei tot juli is bijzonder populair. Decoratieve rassen zijn ‘Florentinum’ (15 cm hoog en ook wel ‘Variegatum’ genoemd) en ‘Silberteppich’ (20-25 cm hoog). ‘Ronsdorf wordt slechts 15 cm hoog.

Lamium maculatum wordt gevlekte dovenetel genoemd. De rassen worden 20-25 cm hoog.‘Album’ en ‘White Nancy’ dragen witte bloemen. De rassen ‘Roseum’, ‘Shell Pink’ en ‘Silbergroschen’ (ook als ‘Silver Dollar’ in de handel) bloeien roze, ‘Chequers’ bloeit intens violetroze en ‘Argenteum’ en ‘Red Nancy’ roodachtig.

Lamium orvala vormt dichte pollen van middelgroene bladeren, ook wel met witte strepen. De planten worden 40-50 cm hoog en hebben bijzonder grote, bleekrode bloemen.

Dovenetel Eigenschappen
   
  Soort: Meerjarig
  Bloeiperiode: Mei, Juni, Juli, Augustus
  Bijzonderheden: Gemakelijk te verzorgen, Bodembedekker
  Standplaats: Halfschaduw, Schaduw
  Grond: Los, Humusrijk
  Hoogte tot: 50 cm
  Latijns/wetenschappelijke naam: Lamium, Lamiastrum galeobdolon

De standplaats van de Dovenetel

Dovenetels breiden zich uit door lange uitlopers en zijn daardoor uitstekende bodembedekkers. Grote beschaduwde vlakken kunt u snel met de zeer weelderig groeiende gele dovenetel begroeien. Deze vormt zulke dichte tapijten, dat zelfs onkruid geen kans meer heeft. Reken op zes tot acht planten per vierkante meter. Donkere hoekjes in de tuin worden door de decoratieve bladeren van de gevlekte dovenetel opgefleurd. Bijzonder mooi staat ze onder klimplanten, bloeiende struiken en kleine coniferen. Lichte schaduw aan de rand van een mooie groep houtige gewassen is de favoriete standplaats van de grootbloemige Lamium orvala.


Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Maart tot begin april is een gunstige tijd om jonge dovenetels te planten, om oude vaste planten te delen en om te zaaien. Strooi het zaad direct op de volle grond en dek het licht af met aarde. Dek de grond tussen de planten af met compost of met een laag oude bladeren. Kort de planten na de bloei wat in om een compacte groei te bevorderen. Het najaar is een alternatieve plant tijd. Kort de scheuten voor het begin van de vorst in. Dovenetels zaaien zich vaak zelf uit, maar u kunt ze in het najaar ook door uitlopers vermeerderen.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop in het voor- of najaar dovenetels in potten. Bekijk de planten goed en koop alleen goed ontwikkelde exemplaren met gezonde bladeren. Koop nooit zeer kleine of schaars bewortelde planten. Als dovenetels zich te sterk uitbreiden, steek dan in de herfst de randen van de vaste planten af. Dovenetels kunt u ’s zomers gemakkelijk door kopstekken vermeerderen. In vochtig zand of vermiculiet zullen ze snel wortelen. Halfschaduw tot schaduw. Dovenetels verdragen weliswaar schaduw, maar bloeien dan minder rijk. Humusrijke, losse grond. Dovenetels geven de voorkeur aan humus- en voedselrijke grond, die licht vochtig moet zijn. Plant u dovenetels op zonnige of te lichte plaatsen, dan kunnen de witte tekeningen op de bladeren groen worden. De oorzaak daarvan is dat de planten bij een hogere lichtintensiteit meer bladkleurstof chlorofyl aanmaken. Dit is met name het geval bij het ras ‘Silbergroschen’.

Aanbevolen berichten