Klus-info.nl

Home » Tuinieren » Bloemen en planten » Perk- & borderplanten » Asphodeline

Asphodeline

Asphodeline is een plantengeslacht uit de Leliefamilie en afkomstig uit het oostelijke Middellandse-Zeegebied en Klein-Azië. De planten groeien er op zonnige plaatsen in stenige, doorlatende, droge maar voedselrijke grond. In de tuin zijn ze dankbaar voor een standplaats met soortgelijke condities.

De planten vormen dichte pollen van 25-30 cm lange, blauwgroene, gras- tot look achtige bladeren. De krachtige, lange bloemstengels zijn eveneens tot bovenaan met bladeren begroeid.

De gele bloemen verschijnen, afhankelijk van de soort, van mei tot juli. Ze zijn vrij groot, stervormig en zitten in dichte trossen aan de uiteinden van de stengels. Meestal gaan enkele boven elkaar staande knoppen tegelijk open. Na de bloei ontstaan de mooie vruchtgroepen met bolvormige zaden. Deze kunnen worden gedroogd en staan mooi in de vaas.

Asphodeline lutea wordt gele affodil genoemd en is bij tuinliefhebbers beter bekend dan A. liburnica. De planten worden tot 1 m hoog en ontwikkelen korte uitlopers. De blauwgroene, smalle bladeren zijn driehoekig. De planten bloeien in mei en juni met heldergele bloemen in onvertakte, knotsvormige trossen.

Asphodeline lihurnica is niet altijd verkrijgbaar, maar uw tuincentrum kan u er vast bij helpen. Deze plant wordt 60-120 cm hoog en heeft driehoekige, look achtige bladeren. Ze bloeit in juni en juli in vertakte trossen.

Asphodeline Eigenschappen
   
  Soort: Meerjarig
  Bloeiperiode: Mei, Juni, Juli
  Bijzonderheden: Goede snijbloem, Ongevoelig voor ziekten, Droogbloem
  Standplaats: Zon
  Grond: Voedselrijk, Doorlatend
  Hoogte tot: 1,25 m
  Latijns/wetenschappelijke naam: Asphodeline liburnica, Asphodeline lutea

De standplaats van de Asphodeline

Deze zonaanbidders gedijen op elke warme, droge standplaats met doorlatende grond. Een kleine groep asphodelines in een perkje op een zonnig gazon of naast het terras is een mooie blikvanger. In een zonnige rotstuin vinden de planten vrijwel ideale condities, die sterk lijken op die in de gebieden van herkomst. In een border met mediterrane vaste planten of steppeplanten gedijen deze prachtige planten uit de Leliefamilie eveneens uitstekend.


Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Jonge planten mogen vanaf april in de tuin. Oudere planten kunt u nu opgraven en delen. De delen moeten direct weer worden geplant. Wilt u zaaien, doe dit dan in een kistje met zaaiaarde. Met aarde afdekken en in de koude bak zetten. Na het kiemen in potten van 8 cm verspenen en op een warme plaats in de tuin verder opkweken. Bij aanhoudende droogte de planten royaal water geven. Alternatieve plant tijd. Zelf opgekweekte asphodelines nu planten. Met rijshout tegen vorst beschermen.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop in het voor- of najaar in het tuincentrum of bij een speciale kwekerij jonge planten in potten. Neem alleen planten die nog niet bloeien. Koop nooit ziekelijk uitziende, zwakke planten met gelige of gevlekte bladeren. De mooie vruchtgroepen die na de bloei verschijnen, kunnen worden gedroogd en hebben een hoge sierwaarde in arrangementen van droogbloemen. Deze vaste planten kunnen ook door zaad worden vermeerderd. Zon.Asphodelines geven de voorkeur aan een warme, beschutte standplaats in de volle zon, net als in de gebieden van herkomst. Doorlatende, voedselrijke grond, die ook stenig mag zijn. De planten zijn bestand tegen droogte. Bladaaltjes kunnen soms gevaar op leve ren. Ze veroorzaken gele of bruine strepen op de bladeren, die begrensd zijn door de nerven. De bladeren sterven ten slotte af. Verwijder aangetaste bladeren en vernietig ernstig aangetaste planten. Het is beter om op die plaats enkele jaren niets te planten.

Aanbevolen berichten