Als de woonkamer aan een nieuw verfje toe is, wordt tegenwoordig eigenlijk nog maar één soort verf gebruikt: dispersieverf. Dat is het juiste soort verf voor steen, stucwerk en behang. Alleen voor hout en metaal wordt lak gebruikt. De vaste bestanddelen van dispersieverf zweven zeer fijn verdeeld in de vloeibare component. Naast de verfpigmenten die de kleur van een dispersieverf bepalen is vooral het gebruikte bindmiddel belangrijk. Men onderscheidt dispersieverf op basis van acrylaat en op basis van latex.

Dispersieverven

Acrylverven bedekken de muur als het ware met een ademende tweede huid. Lucht en vochtigheid kunnen in de muur binnendringen en er ook weer uit verdwijnen. Bij latexverven ontstaat er echter een veel minder doorlaatbare laag. Beide hebben voor- en nadelen: terwijl acrylverven voor een aangenamer klimaat in een ruimte zorgen, zijn latexverven erg stevig en makkelijk schoon te houden; ze zijn bijvoorbeeld veegvast.

Acrylverf is een stuk duurder dan latexverf. Voor de meeste ruimten in huis geeft men daarom de voorkeur aan latex. Speciaal voor de zogenaamde vochtige ruimten, zoals keuken en badkamer, zijn er in de handel bovendien speciale verven verkrijgbaar. Latexverf is echter in de regel ook hier goed genoeg.

De materiaaleigenschappen zijn de ene kant van de medaille, het uiterlijk is de andere. Heel belangrijk is de glans: met onderscheidt bij latexverf mat, zijdeglans en hoogglans. Dispersieverven zijn in de regel mat. Deze verven geven een zeer natuurlijk ruimtegevoel. Verven maken een fraaiere en intensere indruk naarmate ze meer glanzen.

Mengkleuren

Als u het echt bont wilt maken, zijn er twee mogelijkheden: u mengt de verf zelf of u koopt hem kant-en-klaar gemengd.

Zelf verf mengen heeft het voordeel dat u heel individuele kleurnuances kunt maken. Als basis neemt u witte verf, waaraan u de zogenaamde pigmentverf toevoegt. Die is er in verschillende basiskleuren, zoals blauw, rood of bruin. Afhankelijk van welke en hoeveel verf u met de witte verf mengt, ontstaan meer of minder intense kleurschakeringen. Dit is leuk en veel goedkoper dan de aanschaf van kant-en-klaar gemengde verf.

Zelf mengen heeft echter ook zijn nadelen: als u een bepaalde kleurnuance voor ogen hebt, is het vrij moeilijk om die te maken, omdat u bijvoorbeeld voor een donkere roodschakering ook een beetje zwarte pigmentverf nodig hebt. Voor grotere ruimten is één emmer mengen bovendien niet voldoende; u moet een aantal emmers met steeds dezelfde kleur verf maken, en dat is vrijwel onmogelijk.

Dispersieverven 1

Het is daarom alles bij elkaar eenvoudiger om kant-en-klaar gemengde verf te kopen. U kunt dan uit een heel palet van allerlei soorten verf kiezen. Het kleurengamma loopt van zachte pasteltinten tot felle complementaire kleuren. Als u niet zeker weet welke kleuren bij elkaar passen, zijn er van merkfabrikanten nauwkeurig op elkaar afgestemde mengkleuren krijgen.

Sommige bouwmarkten en speciaalzaken bieden aan om verf volgens kleurtabellen te mengen. Dat maakt de keuze aan kleurschakeringen bijzonder groot. Een nadeel is alleen dat u wat meer betaalt voor deze verf.

Verwerkbaarheid

De prijzen voor dispersieverf lopen erg uiteen, en dat heeft een goede reden: de verven verschillen behoorlijk in consistentie en dekkend vermogen, en dus in hun verwerkbaarheid. Vloeistofdispersie wordt het meest gebruikt. De verf is relatief dun vloeibaar en spat daarom nogal. Merkverf is relatief duur, maar goedkopere verven op vloeistofbasis dekken niet echt goed. Een donkere wand moet daarom enkele malen worden overgeverfd om hem bijvoorbeeld redelijk wit te krijgen. Crèmeachtige dispersieverven zijn veel makkelijker te verwerken: ze dekken beter en spatten niet zo, maar zijn een stuk duurder dan vloeistofdispersies.

De zogenaamde vaste verf ten slotte spat vrijwel niet en dekt uitstekend. Hier hoeft u bij het verven vloer en meubilair dus niet helemaal af te dekken. Aan een zo goede verwerkbaarheid hangt natuurlijk wel een prijskaartje. Vaste verf is alleen voor mensen met een zeer goed gevulde beurs. Ondanks de voordelen van crèmeachtige en vaste verf kunt u daarom voor de meeste schilders werkzaamheden in huis het beste dispersieverf nemen. Deze garandeert een professioneel ogend resultaat voor een prima prijs-kwaliteitverhouding, maar alleen als u goede en dus relatief dure verf koopt. Verf
van goede kwaliteit strijkt beter uit, geeft op de muur een aaneengesloten verfvlak en ziet er veel beter uit dan goedkope verf. Het is even slikken om in een bouwmarkt een merkproduct te kopen dat soms wel twee keer zo duur is als andere verf, maar ook hier geldt: goedkoop is duurkoop.