Schappen zijn eenvoudig en goedkoop en tegelijkertijd de meest veelzijdige bergruimte die er te koop is. Let bij uw keuze niet alleen op het uiterlijk, maar ook op de praktische aspecten.

Alles over schappen

Men zou zich makkelijk voor kunnen stellen dat grotbewoners het eerste schap uitgevonden hebben. In ieder geval hebben ze vast en zeker een vlakke richel in hun grot gebruikt om werktuigen en kookpotten op te zetten. Een plek voor al uw bezittingen vinden en ook nog ruimte overhouden voor toekomstige aanwinsten is nog steeds een uitdaging. Met functionele en tegelijkertijd decoratieve schappen aan de wand kunt u een tekort aan bergruimte op aantrekkelijke wijze ondervangen.

In principe kunt u kiezen uit twee systemen – schappen die aan de wand bevestigd worden, zoals een bouwpakket, schappen die een geheel vormen met de steunen en ingebouwde schappen, of vrijstaande, verplaatsbare elementen. Er zijn schappen van allerlei materiaal, voor iedere smaak en elk budget is er wel iets te vinden. Het voordeligst zijn stevige stelling -kasten van metaal, hout of kunststof, bedoeld voor kantoren en garages. In de gemidelde prijsklasse vindt u schappen van spaanplaat of meubelplaat met een afwasbaar laagje melamine of hardhoutfineer. Massief hout, glas en acryl zijn iets duurder.

Bedenk eerst waarvoor u de schappen wilt gebruiken en beslis dan welk type het best in uw budget past. Natuurlijk moeten de schappen bij uw inrichting passen, maar u moet ook letten op praktische aspecten, zoals draagvermogen. Bij de meeste soorten vindt u hier informatie over, maar aarzel niet om zonodig vragen te stellen.

Dan gaat u op zoek naar een nog niet gebruikte plek, een nis, onder de trap of boven een deur of raam bijvoorbeeld waar plaats is voor een of twee schappen. U moet er gemakkelijk bij kunnen, zowel bij de schappen zelf als bij de dingen die erop staan. Spullen die u vaak gebruikt, moet u zo kunnen pakken. Diepe schappen zijn zelden handig, niets is zo irritant als steeds van alles te moeten verplaatsen als u iets wilt pakken.

Tegen de wand gemonteerde schappen
Globaal zijn er drie systemen om schappen aan de wand te bevestigen: een zelfbouwpakket, lichtgewicht elementen met steunen en schappen en schappen die u in een nis inbouwt. In de meeste Doe-Het-Zelf-zaken vindt u een groot assortiment schappen, steundragers en steunen. Ook zijn er handige accessoires als bijpassende opschuifbare boeksteunen, schappen met gleuven waarin u borden rechtop kunt zetten en hoekschappen waarmee u de schappen door de hele kamer heen kunt laten lopen.

Alles over schappen 3

U kunt kiezen voor vaste of verplaatsbare schappen. Als u er redelijk zeker van bent dat u de inhoud niet wilt veranderen, heeft het weinig zin verplaatsbare schappen te nemen. Maar als u van plan bent later meer schappen te nemen dan is zo’n systeem aan te raden.

Zelfbouwpakketten
Ze zijn niet alleen betaalbaar, zelfbouwpakketten met schappen hebben ook het grote voordeel dat u ze aan kunt passen. U kunt de schappen precies hangen waar en hoe u dat wilt. Over het algemeen worden de schappen en het bevestigingsmateriaal apart verkocht, zodat u zo veel of zo weinig kunt kopen als u nodig vindt.

Als u een aantal schappen boven elkaar wilt hangen, vergeet dan niet de hoogte te meten van de voorwerpen die u erop wilt zetten, dan kunt u de afstand tussen de schappen daarop afstemmen. Schappen kunnen van verschillend materiaal zijn, maar ze moeten altijd goed bevestigd en ondersteund worden om te voorkomen dat ze van de wand losraken of doorzakken.

Steunen en schappen Het meest gebruikte bevestigingingsmateriaal zijn rechthoekige haken die rechtstreeks aan de wand geschroefd worden en die zijn er in soorten en maten. U kunt er van alles mee doen een hele wand met schappen maken of gewoon een enkel schap voor leuke dingetjes ophangen. Het grootste nadeel is dat het veel tijd kost, u moet zorgen dat ieder schap horizontaal hangt en elke haak moet apart bevestigd worden.

Systemen met steundragers Dit is een zeer functioneel verstelbaar systeem, de schappen worden op de door u gekozen afstand boven elkaar aan de wand bevestigd door middel van metalen steundragers met rijen gaten waarin beugels of haken passen. Als één schap recht hangt, hangen ze automatisch allemaal recht, dat is een groot voordeel. Helaas zijn de steundragers meestal duidelijk zichtbaar tegen de wand.

Vaste elementen
Vaste elementen hebben twee voordelen: alle schappen worden in één keer aan de wand bevestigd en als u verhuist, neemt u ze allemaal als geheel mee.

Steunen en schappen vormen een geheel. Er zijn kleine, lichtgewicht elementen die bestaan uit steunen en een of meer schappen, die u zo aan de wand schroeft. Ze kunnen decoratief zijn of meer functioneel. Soms bevindt zich onder het schap nog iets extra’s zoals een enkele lade, een handdoekenrek of een gordijnrail, waardoor ze ruimtebesparend werken. Een open schappenkast Een aantal schappen in een draagconstructie kunt u zo aan de wand hangen. De moderne versie van de open schappenkast bestaat uit houten schappen in een lichtgewicht draagconstructie die op de vloer geplaatst wordt, maar die aan de bovenkant wel aan de wand bevestigd moet worden.

Ingebouwde schappen
Verloren ruimte kunt u uitermate praktisch benutten als u schappen op maat maakt. Als u het meest voelt voor exclusieve, klassiek aandoende opberg faciliteiten, kunt u het best de hulp van een meubelmaker inroepen. U kunt de schappen afwerken met een verflaag en sierranden en speciale verlichting aanbrengen, alles in uw eigen stijl.

Alles over schappen 2

Naast de systemen die al eerder besproken zijn, vindt u hieronder de meest gebruikte methodes om zelf schappen in een nis te bevestigen.

Houten latten langs twee of drie zijden van de nis zijn de makkelijkste manier om schappen te bevestigen. De latten zijn duidelijk te zien, maar als u ze in dezelfde kleur als de wand schildert, vallen ze nauwelijks op. Ieder schap moet apart gemeten en opgehangen worden, want het is onwaarschijnlijk dat de wanden van de nis recht lopen.

Steunen onder de uiteinden van het schap, gemaakt van dunne strips aluminium of metaal, worden op de zijwanden van een smalle nis bevestigd. Dit is een onopvallende oplossing voor korte schappen die niet veel gewicht hoeven te dragen. Er zijn verschillende types, van metalen strips met een gleuf waar steunnokken in passen om de schappen op te leggen, tot steunnokken van kunststof of metaal, die u in het hout van de zijwanden kunt schroeven. Ook kunt u aan beide kanten van de nis en bij zware belasting ook op de achterkant een hoekprofiel bevestigen, waarop u de randen van het schap laat rusten, of u koopt een schap met een gleuf die over de liggende rand schuift en het profiel geheel aan het oog onttrekt.

Vrijstaande schappenkasten
De schappen passen in een frame van hout of metaal. Zo’n kast kunt u met de achterkant tegen de wand plaatsen of met de zijkant, zodat deze de kamer insteekt en zorgt voor een hoge of lage afscheiding. Meestal koopt u de schappen en het frame samen, kant-en-klaar of als een plat bouwpakket, wat minder duur is. In beide gevallen zijn ze gemakkelijk te vervoeren en dat is handig bij een verhuizing.

Vrijstaande schappenkasten nemen meer plaats in dan tegen de wand geplaatste schappen en zijn ook vaak duurder omdat het frame sterk moet zijn. Maar schappen kasten zijn wel flexibel. U kunt er gemakkelijk extra elementen aan toevoegen en u kunt de elementen anders opstellen wanneer u maar wilt.

Stellingkasten zijn ideaal in een garage of een hobbykamer, maar dat is lang niet alles. Ze zijn stevig en heel wat minder duur dan andere systemen. U kunt ze gebruiken in de keuken, in een tienerkamer en zelfs in de woonkamer. Het frame kan van staal, van stevige latten of van felgekleurde kunststof buizen zijn en wordt met bouten in elkaar gezet. Meestal kunnen de schappen verplaatst worden.

Wat u niet moet vergeten

  • Voordat u een zelfbouwpakket koopt, moet u eerst zien hoe het model er kant-en-klaar uitziet, dan weet u of de constructie stevig genoeg is zeker als u de kast als afscheiding wilt gebruiken.
  • Als u meer dan een element wilt kopen, vraag dan om een brochure waar alle accessoires in staan.
  • Als u de kamer in tweeën wilt delen met een open kast, zorg dan dat er een paar gesloten kastjes op de vloer komen, anders kan het daar wel erg stoffig worden.