Bieslook, met de groene, buisvormige bladeren die uit minuscuul kleine bolletjes groeien, kunt u tal van gerechten verfijnen. De smaak van vers gesneden bieslook is niet te overtreffen. Kook het kruid niet mee, daarbij gaat het aroma verloren. Voeg de blaadjes pas op het laatste moment toe of gebruik ze in koude gerechten.

Bieslook kunt u overal planten waar het voldoende vochtig is. Grond die gemakkelijk uitdroogt, is minder geschikt. Bieslook gedijt heel goed in het gezelschap van andere tuinkruiden, groenten en bloemen, met uitzondering van peulvruchten en koolsoorten. De roze bloemen zijn eveneens eetbaar. Gebruik ze bijvoorbeeld als decoratie voor salades. U kunt uw bieslook van de zomer tot diep in het najaar oogsten. Snij daarvoor de buisvormige bladeren met een scherp mes ongeveer 2-3 cm boven de grond af.

Bieslook kan alleen door invriezen bewaard worden. Doe dit echter wel zo spoedig mogelijk na het oogsten. De smaak van gedroogde bieslook is wat flauwer dan die van verse bieslook.

Bieslook Eigenschappen

Oogstperiode:

    Juni, Juli, Augustus, September, Oktober

Bijzonderheden:

    Eetbare delen

Standplaats:

    Zon

Grond:

    Voedselrijk, Lichtvochtig

Hoogte tot:

    50 cm

Latijns/wetenschappelijke naam:

    Allium schoenoprasum

 

Bieslook op de vensterbank

U kunt het hele jaar door genieten van verse bieslook uit uw kruidentuin of uit potten op de vensterbank. De snelste en gemakkelijkste wijze om een kruidentuin aan te leggen, is als u in het tuincentrum jonge planten in potten koopt.

Zelf bieslook opkweken is eveneens heel gemakkelijk. Zaai het zaad direct in een schaal of pot. Trek een stukje plasticfolie erover en houd de grond gelijkmatig vochtig, bij voorkeur met behulp van een fijn afgestelde plantenspuit. Als de zaailingen ongeveer twee vingers hoog zijn, haalt u de folie eraf.

Zet de schaal daarna op een lichte, vrij zonnige vensterbank. Als u voldoende aandacht aan de planten besteedt, zullen ze zonder problemen gedijen. Vergeet vooral niet, regelmatig water te geven. Droogt de grond helemaal uit, dan zullen de planten verkommeren.

Bieslook op de vensterbank moet om de twee of drie maanden worden bij gemest. Gebruik bij voorkeur een organische, vloeibare mest, die u echter niet te hoog mag doseren. Het is in de meeste gevallen voldoende om de op de verpakking aangegeven hoeveelheid te halveren.

Oogst altijd maar hooguit de helft van de bladeren. Wacht met het snijden van de andere helft tot de blaadjes weer zijn bijgegroeid. Als u graag vaak en veel bieslook eet, is het verstandig om steeds enkele planten op de vensterbank te hebben staan.

Als de bladbuisjes na verloop van tijd steeds dunner worden, geeft u de bieslook een plaatsje in de tuin. Krachtige planten kunt u gemakkelijk vermeerderen door de wortelstok met een scherp mes te delen. Gewasbescherming van bieslook in potten is moeilijk. Gooi daarom door ziekte of plagen aangetaste planten weg.

Voordelig:

Het is niet zo moeilijk om ook in de winter over verse bieslook te beschikken. Graaf in het najaar een flink stuk bieslook uit. Schud de grond van de wortelstok en laat deze vier tot vijf weken op een droge, luchtige plaats liggen tot de bladeren zijn verdroogd. Daarna in een pot planten. Zet de pot op een lichte, warme plaats. U kunt al vrij kort daarna oogsten, want de bieslook loopt snel uit. In het voorjaar zet u de plant vervolgens gewoon weer terug in de kruidentuin.

Tip:

Allium tuberosum (knoflookgras) is een buitenbeentje. De planten bloeien wit en de blaadjes smaken licht naar knoflook.

Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Bieslook kunt u vanaf februari in opkweekschalen op de vensterbank of onder verwarmd plat glas zaaien. Vanaf maart/april kunt u direct op de bestemde plaats zaaien. Wied regelmatig onkruid. Snij de bloemen eraf. Bemest de planten met compost of verteerde stalmest.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop alleen jonge planten waarvan de bolletjes al een stevige wortelstok hebben gevormd. Koop nooit slappe planten. De grond mag niet uitgedroogd of klonterig zijn. Verder moet de aarde fris en beslist niet zurig ruiken. Schrijf op de zakjes met overgebleven zaad de datum van aankoop. Te oud zaad kiemt slecht. Snij de bieslook voor het invriezen in kleine stukjes. Vries deze daarna in kleine margarine of yoghurtkuipjes in. Zonnig tot halfschaduw. In beide omstandigheden gedijen bieslook planten uitstekend. Voedselrijke, licht vochtige grond. Bij langdurige droogte lopen afgesneden bladeren slechts langzaam weer uit. Gieten! Uienvliegen kunnen in april/ mei uw zaailingen bedreigen. Ze leggen hun eieren aan de voet van de planten. De larven vreten de stengels en wortels aan, die dan afsterven. Enige bescherming biedt insectengaas. Verwijder aangetaste planten.