Klus-info.nl

Home » Wonen » Interieur » Eigentijdse slaapkamers

Eigentijdse slaapkamers

Mooie dromen komen vanzelf als u de zachte kleuren en de frisse, opgeruimde stijl van de eigentijdse slaapkamers toepast. Het is een sfeer waarin u comfort en kalmte vindt.

Eigentijdse slaapkamers

Of u zich nu eindelijk ontspant na een lange, zware dag of wakker wordt om aan een nieuwe te beginnen, de kalme, frisse omgeving van een rustige eigentijdse slaapkamer helpt u gegarandeerd op weg. Deze eigentijdse stijl heeft elementen van verschillende stijlen in zich, maar het uiteindelijke effect is een heel eigen, subtiele mengeling, waarin verschillende kenmerken gecombineerd zijn in een ontspannen, eerder informele dan strikt harmonieuze inrichting.

Deze eigentijdse slaapkamer is niet uitgesproken vrouwelijk, maar ook niet mannelijk, niet druk en ook niet te strak, niet ouderwets maar evenmin ultramodern, niet typisch grotestads maar ook niet landelijk; de kamer vormt een comfortabele gulden middenweg en straalt een lichte, praktische, ontspannen en eigentijdse sfeer uit waarvan de aantrekkingskracht niet tijdgebonden is.

U voelt zich niet alleen op uw gemak in een dergelijke eigentijdse slaapkamer, het is ook een stijl die u met gemak kunt creëren. U kunt uw eigen keuze van effen kleuren en dessins, ingebouwde en vrijstaande meubels bepalen, en meer persoonlijke accenten aanbrengen, zoals een collectie kleine snuisterijen of familieherinneringen.

Kies in eerste instantie natuurlijke materialen in lichte, neutrale tinten, die u naar believen kunt opfleuren met een tweede kleur die regelmatig terugkomt of met kleurige accenten. Tegen een achtergrond van effen wand- en vloeroppervlakken kunt u blank of geschilderd hout, rieten en koperen meubels, effen of fijn gedessineerd beddengoed, kussens en gordijnen combineren.

U zult merken dat deze stijl ook niet erg duur hoeft te zijn, omdat er een grote verscheidenheid aan goed ontworpen, redelijk geprijsde elementen verkrijgbaar is bij doe-het-zelfcentra en grote meubelzaken, en ook bij tuincentra en winkels in tweedehandsgoederen.

Eigentijdse slaapkamers 1

De stijl creëren

Wit of lichte effen tinten dragen bij tot een rustig en ruim effect. U kunt de kleur doortrekken tot en met het plafond, maar u kunt die ook veranderen op lambrizeringshoogte, ter hoogte van een schilderijrail of bij het plafond zelf, maar maak het contrast zacht, niet schril. Als u de wand achter het bed in een zacht contrasterende kleur schildert, krijgt het bed een mooie, expressieve achtergrond. Naast geschilderde oppervlakken kunf u ook denken aan behang met een klein patroontje, dat uit de verte effen lijkt of verticale messing-en-groef betimmering in een zachte kleur. Voor heldere details schildert u deuren, vensterbanken en ander houtwerk met witte glanslak.

  • Vloeren

Kies lichtgekleurd, effen tapijt of vloerbedekking van een zacht soort vezelmatten, blank grenen of licht gebeitst hout. Leg effen of zacht gedessineerde losse kleden neer, in bijpassende of contrasterende kleuren.

  • Verlichting

Probeer het mooie met het praktische te verenigen, een aantal lichtbronnen van verschillende sterkte is ideaal. De traditionele identieke lampen aan weerszijde van het bed, met keramische of kandelaar-voet en stoffen kap, zijn heel geschikt. Zorg voor extra leeslampjes met een kleine, scherpe gerichte bundel boven het bed.

Voor een hangarmatuur in het midden van het plafond is vrijwel elk eenvoudig armatuur geschikt, van Japanse rijstpapieren lampions tot glanzende metalen kappen; als u dit armatuur vanuit het comfort van uw bed aan en uit kunt doen is het helemaal plezierig! Kaarsenhouders aan de wand of vrijstaande kandelaars geven een decoratief, romantisch tintje. Ramen Houd de raambekleding eenvoudig, met kamerhoge gordijnen in effen kleuren of met grootschalige patronen hangend aan gladde houten of metalen roeden. Vitrage tot op de vloer is een alternatief, als inkijk geen probleem is en u een licht, luchtig effect wilt bereiken. Voor een strakkere stijl kiest u jaloezieën of stoffen rolgordijnen; u kunt deze combineren met kamerhoge gordijnen voor een zachtere versie.

  • Bergruimte

Combineer vaste kasten met vrijstaande kasten, ladenkasten en kisten. Als er geen ruimte in overvloed is, kan een kist aan de voet van het bed dienen als bergruimte voor de langere termijn voor zaken zoals kleding voor een ander seizoen, en tegelijkertijd als tafelblad. Nachtkastjes met laden en schappen en hoofdeinden met ingebouwde schappen maken optimaal gebruik van de ruimte en bieden een handige plek voor boeken, bloemen en een kopje thee vroeg in de morgen. Lichte rieten manden en dozen kunnen tijdelijke of permanente bergruimte opleveren.

Eigentijdse slaapkamers 2

De slaapkamer inrichten
Hoewel het aanlokkelijk is om een complete collectie bij elkaar passende meubels en bergmeubels aan te schaffen, vooral omdat er zoveel redelijk geprijsde stijlen te koop zijn, is het toch de moeite waard om eens een gewaagdere, originelere aanpak te proberen. Combineer twee of drie bij elkaar passende meubels uit één collectie met stukken uit een andere bron – rieten terrasstoelen en bijzettafeltjes bijvoorbeeld – dat creëert een persoonlijker, meer ongedwongen effect. Of kies voor een andere aanpak en combineer meubilair en bergmeubels uit verschillende bronnen.

Het bed is de blikvanger, en het voornaamste meubelstuk, dat de stijl van de rustige, eigentijdse slaapkamer bepaalt. Traditionele koperen of blank grenen hoofdeinden zijn ideaal, maar ook gecapitonneerde hoofdeinden of zelfs matrassen en bed-bodems zonder hoofdeinden zijn geschikt voor deze stijl. Hemelbedden zijn ook mogelijk, maar maak eenvoudige, geen zwaar geplooide hemels. U kunt ook een rechthoekige hemel ophangen aan een gordijnroede die boven het hoofdeinde aan de wand bevestigd is en aan een roede die boven het voeteneinde aan het plafond hangt. U kunt een
antiek, replica of modern bed kiezen, maar zorg er altijd voor dat het eenvoudig is, met strakke lijnen en weinig versiering.

Rieten, draadmetalen of houten tafels en stoelen, deze laatste bekleed of met kussens voor comfort, versterken de rustige eigentijdse sfeer. Het loont de moeite om eens te kijken naar tuinmeubelen bij uw plaatselijke tuin-, doe-het-zelf- of winkelcentrum, want een goede kwaliteit tuinmeubelen pas net zo mooi in deze eigentijdse slaapkamer als buiten in de tuin. Veel derde-wereldwinkels verkopen ook goedkope rieten of rotan meubels.

Zet de tafel en de stoelen apart, of, als de ruimte het toelaat, in al dan niet bij elkaar passende groepjes. Als u voldoende ruimte hebt, kan een houten, rieten of draadmetalen stoel gebruikt worden om er een mooie potplant op uit te stallen.

Aanbevolen berichten