Klus-info.nl

Home » Klussen » Gereedschap » Zagen scherpen en zetten

Zagen scherpen en zetten

Zagen scherpen en zetten, een scherpe, goed gezette zaag is van essentieel belang om snel en gemakkelijk te kunnen zagen. U kunt een zaag naar een werkplaats sturen om hem te laten slijpen of u kunt leren het zelf te doen, waarmee u tijd en geld uitspaart.

Zagen scherpen en zetten

Doe uw eerste poging in het scherpen bij een betrekkehjk nieuwe zaag, want de hoek waaronder de tanden zijn geslepen is dan nog gemakkelijk te zien.

U heeft twee driehoekige vijlen nodig, een van 15 cm voor handzagen en voor andere grote zagen en een van 7 of 10 cm voor kapzagen en toffelzagen, alsmede een zaagzettang om er zeker van te zijn dat de hoek onder welke de tanden van het blad afstaan, dezelfde blijft.

De manier van scherpen is voor alle houtzagen bijna dezelfde. Het doel is een punt aan de afgesleten tanden te vijlen, door zo weinig mogelijk metaal te verwijderen.

Zet de zaag om te beginnen vast in een bankschroef met aan beide kanten een strook hardhout, zodat hij over de gehele lengte stevig wordt vastgehouden. Begin vanaf het handvat te vijlen bij de eerste tand die van u af staat.

Bij een schulpzaag moet u de vijl horizontaal en onder een rechte hoek op het zaagblad houden. Bij een af-kortzaag, handzaag, kapzaag of verstekzaag moet u de vijl horizontaal onder een hoek van ongeveer 60 graden t.o.v. het zaagblad houden.

Maak als leidraad gebruik van de hoek waaronder de zaag in het begin was gescherpt, en ga met de vijl stevig twee of drie keer over de tand heen. De zaagtand is scherp als hij tot aan de punt glanst. Neem vervolgens de op een na volgende zaagtand onder handen en ga zo door langs het zaagblad, waarbij u elke tand die van u af staat, scherpt. Keer de zaag om en herhaal deze werkwijze. Stop met vijlen op het moment waarop de afgesleten plekken verdwijnen ; anders slijpt u te veel metaal af.

Zaagzettang

De volgende fase bestaat uit het zetten. Zet, voor u begint, de zaag hoger in de blokken hardhout vast. Stel de verstelschijf bovenop de zaagzettang zodanig in, dat het nummer bovenaan correspondeert met het aantal tanden per 2 cm op de zaag. Als u de zaag hoofdzakelijk voor hardhout gebruikt, kunt u een hoger getal nemen, waardoor de zaag een fijnere zetting krijgt.

Aanbevolen berichten