Klus-info.nl

Home » Klussen » Muren & wanden » Schilderen, goed afplakken

Schilderen, goed afplakken

Afplakken is de beste bescherming voor vloeren, meubels, vensters en deuren. Bij het afplakken komt het vooral op één ding aan: schoon werken. Want foutjes vallen na het schilderen op en veroorzaken nare vlekken. Voor het afplakken wordt plastic folie en afplaktape gebruikt. Te dun folie is moeilijk aan te brengen en scheurt snel. Een dikte van minstens 0,7 mm is aan te bevelen. Als alternatief voor folie kunt u ook krantenpapier gebruiken.

Schilderen, goed afplakken

De bekende papieren afplaktape is er vaak in twee standaardbreedten, 3 en 5 cm. Het gemakkelijkst is ze beide bij de hand hebben. De smalle tape is heel geschikt om kleine objecten zoals een thermostaat af te plakken. In de meeste gevallen hebt u echter de brede tape nodig, omdat die een groter oppervlak afplakt en dus meer bescherming geeft. Ideaal is folie op rollen van 55 of 110 cm breed, waarbij aan één kant een plakstrip is aangebracht. Deze folie is heel geschikt voor het afplakken van deuren en vensters, ladekasten en vloeren. Met de plakstrip kunt u keurig netjes afplakken. De folie wordt aan de losse kant op het af te plakken oppervlak vastgezet met stukken afplaktape.

Hoe minder er afgeplakt moet worden, hoe beter. Dat betekent dat u schakelaars en wandcontactdozen beter kunt demonteren dan afplakken. Dat is heel gemakkelijk en niet gevaarlijk, als u de bijbehorende groep maar hebt uitgeschakeld.

Tips :

  • Met plakfolie kunt u tegelijk afplakken en afdekken. Eerst wordt het plakband aan de betreffende kant zorgvuldig aangebracht. De folie zit opgevouwen en wordt, na aan één kant te zijn vastgeplakt, uitgevouwen. Om te voorkomen dat de losse kant gaat wapperen, wordt deze vastgezet met afplaktape.
  • Bij het afplakken van lange, rechte randen zoals bij een plint is het gemakkelijker als u de tape aan het ene einde over ruim 10 cm vastplakt, en hem dan zo’n 2 meter afrolt en afknipt. Nu de tape strak trekken en aan het losse eind vastplakken. De tape zit nu over de hele lengte vrijwel goed en moet alleen nog wat aangedrukt worden.
  • Voor u met elektrische onderdelen gaat werken, altijd de groep uitschakelen! Wandcontactdozen zijn gemakkelijk te demonteren: middenin de doos zit een schroef die met een schroevendraaier wordt losgedraaid. De schroef hoeft alleen maar uit de schroefdraad te worden losgedraaid, en hoeft er dus niet helemaal uitgetrokken te worden. Na het losdraaien van de schroef kunt u de afdek-plaat gemakkelijk verwijderen.
  • Bij schakelaars hoeft niets losgeschroefd te worden. De eigenlijke schakelaar en de afdek plaat eromheen zitten alleen maar geklemd. Bij oudere schakelaars hoeft alleen de afdekplaat te worden verwijderd. Daarvoor moet u de punt van een kleine schroevendraaier onder de afdekplaat steken en hem dan loswrikken. Bij nieuwere schakelaars valt de schakelknop over de dekplaat en moet daarom eerst worden verwijderd. Met een kleine schroevendraaier wrikt u eerst de schakelknop voorzichtig los. Bij veel schakelaars zit er speciaal daarvoor een gleufje aan de onderkant. De dekplaat zelf zit meestal in een houder van plastic, soms van metaal. Deze moet u echter niet verwijderen. U wrikt gewoon de dekplaat van de muur, de houder komt dan mee.

Aanbevolen berichten