Klus-info.nl

Home » Klussen » Materialen » Metaalsoorten

Metaalsoorten

Vele klussers kunnen uitstekend omgaan met hout, maar de meeste metaalsoorten worden vaak gemeden. Toch zijn de meeste metaalsoorten even goed hanteerbaar als hout en met een klein beetje kennis van het materiaal, kunt u heel wat karweien uitvoeren.

Gietijzer
Ijzer met ongeveer 4 procent koolstof en kleine hoeveelheden silicium, mangaan en fosfor. Eigenschappen: bros, maar met een zeer harde huid. Breekt als er hard op wordt geslagen of als het valt. Kan worden gezaagd, gevijld of geboord, maar niet gemakkelijk gesoldeerd of gelast. Roest langzaam bij blootstelling aan lucht, beschermen met verf, bij voorkeur met bitumen.

Metaalsoorten

Gietijzeren putdeksel

Gebruik: pannen, putdeksels, cilinderblokken, zuigerringen, bankschroeven, roosters voor haarden en decoratief werk.

Staal
IJzer met tot 0,1 procent koolstof (bijna zuiver ijzer). Eigenschappen: gemakkelijk te bewerken en is goed te buigen, vijlen, zagen en boren. Kan worden gesoldeerd, gebraseerd of gelast. Roest gemakkelijk, beschermen met verf of binnenshuis met een heldere lak.

Gebruik: metaal voor algemeen gebruik voor stangen, staven, platen, gerolde rand en hoekvorm; moeren, bouten, schroeven, buizen.

Roestvrijstaal (RVS)
Staal met chroom en nikkel. Eigenschappen: bestendig tegen corrosie, hoewel deze eigenschap door oververhitting teniet kan gaan. Taai en moeilijk te bewerken, kan worden gesoldeerd en gebraseerd.

Metaalsoorten

Rvs schroef

Gebruik: snij apparaten, keuken apparatuur, kuipen voor wasmachines, meubelonderdelen, boren, schroeven, en decoratief werk.

Geel koper of messing
Koper met 20-40 procent zink. Eigenschappen: plaatkoper is verkrijgbaar in verschillende stadia van hardheid, van zacht tot helemaal hard. Het is gemakkelijk te vormen en te buigen, maar bij koude bewerking moet er worden getemperd, als er herhaaldelijk mee wordt gewerkt. Repen geelkoper kunnen gemakkelijk worden gevijld, gezaagd, geboord, gebogen en gesoldeerd. Decoratief werk op dezelfde manier behandelen als koper.

Gebruik: kranen, waterkranen, fittingen, decoratief werk.

Aluminium
Zuiver metaal. Eigenschappen: licht van gewicht en bestand tegen corrosie; kan gemakkelijk worden gebogen, gevormd, gevijld of gezaagd, maar alleen met speciale apparatuur worden gesoldeerd. Is zeer glanzend af te werken en heeft binnenshuis geen bescherming nodig.

Metaalsoorten

Aluminium plaatmateriaal

Gebruik: gebruiksvoorwerpen in keukens, reflectors, folie, buizen, kisten, plaatmateriaal en decoratief werk.

Tin
Zuiver metaal. Eigenschappen: heel zacht en kneedbaar, zeer bestendig tegen corrosie.

Gebruik: als basis voor legeringen en als deklaag voor zacht staal, wordt zelden in zuivere vorm gebruikt. Soms voor decoratief werk.

Geplateerd staal
Staal, bedekt met tin (vertind) of zink (gegalvaniseerd ijzer). Eigenschappen: is gemakkelijk tot kisten, cilinders en buizen te vouwen; kan zacht worden gesoldeerd. Vertinde plaat is alleen verkrijgbaar in kleine platen. De ijzeren kern roest als er in het oppervlak wordt gekrast.

Metaalsoorten

Ventilatiebuis van gegalvaniseerd ijzer

Gebruik: huishoudelijke gebruiksvoorwerpen, bakpannen, goten, watertanks, ventilatie buizen, kabelgoten, schroeven, bouten en moeren.

Smeedijzer
IJzer met 5 of meer procent silicium-slakken. Eigenschappen: kneedbaar, kan warm of koud worden gevormd of gebogen en is gemakkelijk te zagen, beitelen, vijlen, boren, braseren en solderen. Roest als het aan bepaalde omstandigheden wordt blootgesteld, beschermen met verf, binnenshuis behandelen met was.

Gebruik: voor decoratieve doeleinden als schermen en hekwerk; kettingen.

Gereedschaps- en gelegeerd staal
De samenstelling verschilt naar gelang de toevoeging van verschillende elementen. Eigenschappen: is harder dan staal, en moeilijk te vijlen en zagen. Kan worden gesoldeerd en gebraseerd, en gehard en getemperd, om een sterke snijrand te maken. Roest gemakkelijk, beschermen met olie of vet

Metaalsoorten

Een tang gemaakt uit gereedschapsstaal

Gebruik: zagen, beitels, schaven, scharen, messen, hamerkoppen, veren, tangen, enz…

Koper
Zuiver metaal. Eigenschappen: kan gemakkelijk worden gebogen en gevormd, maar verhardt bij koude bewerking en moet worden getemperd als er herhaaldelijk mee wordt gewerkt; is gemakkelijk te zagen, vijlen, solderen en braseren. Is goed te polijsten, hoewel de kleur bij blootstelling aan licht donkerder wordt, bescherm dit metaal daarom met een heldere lak.

Gebruik: heetwaterbuizen, kookapparaten, elektrische onderdelen en decoratief werk.

Brons
Koper met 10 procent tin. Eigenschappen: zeer bestendig tegen corrosie; kan worden gevijld, gezaagd, gebogen, gebeiteld, gesoldeerd, gebraseerd of gelast. Geen metaalsoort voor alledaags gebruik.

Metaalsoorten

Bronzen meubelscharnier

Gebruik: pompeenheden, scheepsfittingen, tandwielen en lagers, meubelbeslag, beelden en decoratief werk.

Duraluminium
Aluminium met koper en andere metaalsoorten. Eigenschappen: bijna zo sterk als staal, maar heeft slechts eenderde van het gewicht daarvan. Is na temperen goed te buigen, vouwen en bewerken. Kan niet op normale manier worden gesoldeerd; bij gebruik buitenshuis schilderen.

Gebruik: als grote stevigheid en een licht gewicht belangrijk zijn, planken, stoelpoten, katrollen, bouten, klinknagels, bekledingen, enzovoort zijn vaak van duraluminium vervaardigd.

Lood
Zuiver metaal. Eigenschappen: zwaar, zacht, kneedbaar en is koud gemakkelijk te zagen en te bewerken. Zeer bestendig tegen weersinvloeden.

Gebruik: loodgieterswerk, in de woningen utiliteitsbouw bij kozijnen en schoorstenen.

Zink
Zuiver metaal. Eigenschappen: tamelijk hard en bros heeft een ‘draad’ en buigt in de ene richting gemakkelijker dan in de andere. Buigt beter als het eerst in kokend water wordt gedompeld, kan zacht worden gesoldeerd.

Gebruik: Dakgoten en regenpijpen; geperforeerd zink voor luchtventilatoren etc.

Aanbevolen berichten