Klus-info.nl

Home » Klussen » Gereedschap » Houtbewerking, schaven met de elekrische schaafmachine

Houtbewerking, schaven met de elekrische schaafmachine

Maatwerk tot op de millimeter, dat krijgt u door te schaven met de elekrische schaafmachine. Gladgeschaafd timmerhout is er in vele standaard afmetingen. Maar soms zit de gewenste maat er niet tussen of blijkt een plank of balkje achteraf toch een millimetertje te dik. Te veel om te schuren, te weinig om te zagen, maar genoeg om te schaven.

Houtbewerking, schaven met de elekrische schaafmachine

Schaven met de elekrische schaafmachine of met de hand

Schaven kan op twee manieren; met een traditionele handschaaf of met een elektrische schaafmachine. Er komt heel wat vaardigheid aan te pas om met een handschaaf werkelijk vlak en haaks te schaven. Maar wilt u toch een poging doen, lees dan Houtbewerking, schaven met de schaaf. Maar gelukkig is er ook elektrische schaafmachine. Daarmee schaaft u het hout moeiteloos en tot op een fractie van een millimeter in één keer glad op maat.

Veel toepassingen en voordelen

Het enige nadeel van een elektrische schaafmachine is, dat hij veel duurder is dan een blokschaaf. Daar staat echter niet alleen een hoop gemak tegenover, maar de elektrische schaafmachine heeft ten opzichte van de ‘traditionele’ schaaf ook veel voordelen en maakt tevens vele andere schaaftechnieken toegankelijker. Moeiteloos schaaft u een sponning, verstek of facet. En wat te denken van het afhangen van een deur of raam? Als een vakman schaaft u bij het pas maken de zijkanten in één keer ’arm’. Door de draaiende beitel-as freest u met de elektrische schaafmachine in feite een laagje hout weg. Dat is een groot voordeel. Ongeacht de houtstructuur en of u nu met de draad van het hout mee of tegen de draad in schaaft, het resultaat is een glad oppervlak. Ook noesten, waar u met de handschaaf op blijft steken, vormen geen enkel probleem.

Extra toebehoren

Voor de meeste schaafmachines is een standaard of schaafbokje te koop waarin u de machine omgekeerd op de werkbank vastzet. U heeft dan een klein stationair vlakbankje waarbij u het hout over de zool geleidt. Een automatisch over de vrij ronddraaiende beitel-as terugverende beschermkap is hierbij onontbeerlijk. Met de combinatie schaaf en vlak- en vandikte schaafinrichting kunt u na het haaks en vlakschaven, het balkje of plankje ook overal exact even dik (vandikte) schaven.

Houtbewerking, schaven met de elekrische schaafmachine, extra toebehoren

Eenvoudige bediening

De elektrische schaaf heeft geen beitel (en keerbeitel) die u op de te schaven houtsoort hoeft in te stellen. Het enige wat u (traploos) instelt, is de schaafdiepte door het verdraaien van een knop voor op de machine.

Houtbewerking, schaven met de elekrische schaafmachine, bediening

Verstek- en sponning-schaven

Bij een elektrische schaaf hoort een langsgeleider, ook wel breedte- of parallelgeleider genoemd. Als hulpstuk op de schaaf heeft u deze nodig bij het haaks schaven en het schaven van een sponning. Om exact onder een vooraf ingestelde hoek verstek te kunnen schaven, zoals het ’arm’ schaven van een raam of deur, zijn de meeste langsgeleiders kantelbaar.

Facet schaven

Met een V-groef onder in de zool voor de beitel-as, kunt u de schaaf over een scherpe kant geleiden om deze af te schuinen. U heeft dan geen langsgeleider nodig om een mooie platte ’facet’ op de hoek te schaven.

Houtbewerking, schaven met de elekrische schaafmachine, facet schaven

Geen mooie krullen

In vergelijking met de mooie krullen van een ‘normale’ schaaf, blaast een elektrische schaafmachine een grote hoeveelheid schaafsel de ruimte in. Een stofzak op de machine is dus geen overbodige luxe, ook al zit deze vrij snel vol. Sommige elektrische schaven kunt u op de slang van een stofzuiger aansluiten, maar dat beperkt de bewegingsvrijheid. Een alternatief is schaven zonder stofopvang. In dat geval is het plezierig als u kunt bepalen in welke richting de machine het schaafsel blaast.

Technische gegevens

De capaciteit van een elektrische schaafmachine kunt u afleiden uit het (afgegeven) vermogen in watt, de beitelbreedte en de maximaal in te stellen schaaf-diepte. Of u ook daadwerkelijk de maximale schaafdiepte in één keer kunt weg schaven, is afhankelijk van het afgegeven vermogen, de hardheid van het hout en de schaafbreedte. Let ook op de maximaal te schaven sponningdiepte, deze varieert tot 25 mm.

Aanbevolen berichten