Klus-info.nl

Home » Tuinieren » Klimplanten planten

Klimplanten planten

Klimplanten kunnen in principe overal groeien, dus waar het u het beste uitkomt. En met gericht snoeien kunt u de groei van de planten corrigeren. Ook groeien ze vrijwel aan iedere klimhulp. Een klimhulp plaatst u bij voorkeur vóór het planten. Voor de begroeiing van een muur verdient een latwerk aanbeveling. Daarmee zorgt u voor voldoende luchtcirculatie tussen de plant en de muur. Gladde gevels moeten vrij zijn van loslatende stukjes verf en vuil. Een vervuilde muur bemoeilijkt het klimmen. Planten met hechtschijven en hechtwortels, bijvoorbeeld wingerd en klimop, klimmen zelfs zonder hulp snel langs gevels omhoog. Ze zijn ideaal om betonnen muren te verfraaien.

Klimplanten planten

Latwerken en pergola’s zijn geschikte klimhulpen voor rankende en slingerende planten. De grootte van de ondersteuning is afhankelijk van de planten. Tere klimplanten, zoals clematis, gedijen goed aan een geraamte van dunne latjes. Planten met een dikke stam daarentegen bijvoorbeeld blauwe regen zijn veel zwaarder en hebben daarom een verticale steun nodig, die stevig genoeg is om het gewicht van de volwassen planten te dragen.

Tip: Houten pergola’s of latwerken zijn voortdurend aan weer en wind blootgesteld. Als ze met planten zijn begroeid, is schoonmaken of verven uiterst ingewikkeld. Gebruik daarom voor klimhulpen in de buitenlucht alleen kwalitatief hoogwaardig hout dat onder hoge druk is geïmpregneerd of b.v. de klimplantenrekken van efloria.
.

Klimplanten planten

  • Zit eerst u klimhulp neer, of bij een gevel spijker het evt. latwerk eraan vast.
  • Het plantgat graaft u op 10 cm afstand van de gevel of klimhulp, twee keer zo breed en diep als de wortelkluit. Meng compost door de opgegraven aarde (1:1)
  • Zet de plant zo in het gat dat de bladpunten van de gevel of klimhulp af wijzen. Het gat vullen met het grondmengsel en voorzichtig vastdrukken.
  • Bind de scheuten van de plant vast met touw.

Verzorging
Klimplanten hebben regelmatige verzorging nodig. Mest geeft u uitsluitend in de groeiperiode. Hoe vaak en in welke dosering hangt af van het geslacht, de soort en het ras van de planten. Voor de tuin is organische mest (rijpe compost) aan te bevelen.

Snoei de klimplanten als u dit voor de vorm noodzakelijk acht of als een sterk woekerende groei beteugeld moet worden. Houtige planten, bijvoorbeeld blauwe regen, snoeit u in het najaar of het vroege voorjaar. Planten met dunne stengels zoals klimop, kunt u in ieder jaargetijde terugsnoeien. Geef de planten regelmatig voldoende water.

Aanbevolen berichten