Klus-info.nl

Home » Tuinieren » Bloemen en planten » Struiken, Bomen & Klimplanten » Zomerbloeiende spiraea

Zomerbloeiende spiraea

Zomerbloeiende spiraea’s bloeien enkele maanden lang, praktisch zonder verzorging. De heesters met de zachtgroene bladeren zijn dan bezaaid met afgeplatte bloeiwijzen van roze tot karmijnrode bloemen.

Spiraea japonica is een soort uit Japan en China. Het zijn vooral de laagblijvende rassen die populair zijn. Zeer aan te bevelen is ‘Little Princess’ die sterk in de breedte groeit en ongeveer 40 cm hoog wordt. De bloemen verschijnen vanaf juni.

Veelzijdig te gebruiken zijn ook de rassen die vroeger tot Spiraea x bumalda behoorden, maar nu bij Spiraea japonica zijn ingedeeld. Kenmerkend is de half bolvormige groeiwijze. Het bekendst is de 80 cm hoge ‘Anthony Waterer’ met karmijnrode bloemen van eind juni tot de eerste vorst. Krachtig rood bloeit ‘Crispa’ (60 cm hoog), terwijl ‘Froebelii’ (1 m hoog) rode bloemen en licht overhangende scheuten heeft.

Spiraea x hillardii wordt hoger, namelijk ongeveer 2,5 m. Het ras ‘Triumphans’ heeft vanaf juli grote purperroze bloempluimen.

Zomerbloeiende spiraea Eigenschappen
   
  Bloeiperiode: Juni, Juli, Augustus, September
  Bijzonderheden: Gemakelijk te verzorgen
  Standplaats: Zon
  Grond: Doorlatend, Humusrijk
  Hoogte tot: 2.5 m
  Latijns/wetenschappelijke naam: Spiraea

De standplaats van de Zomerbloeiende spiraea

Zomerbloeiende spiraea’s groeien snel uit tot bloeiende hagen en kunnen ook grote ruimtes zonder problemen vullen. De heesters kunt u goed gebruiken als opvulplanten tussen donkere coniferen of andere houtige gewassen, waar ze de hele zomer voor vrolijke rode tinten zorgen. Enkele laagblijvende rassen van Spiraea japonica zijn uitstekende bodembedekkers voor een zonnige glooiing of helling. Ze vormen er in vrij korte tijd een kleurrijk bloeiend tapijt. De wat hogere rassen kunt u als omlijsting planten, bijvoorbeeld aan de rand van het gazon of op de voorgrond in een gemengde haag. De planten gedijen ook goed in een border met vaste planten en nemen genoegen met elke normale tuingrond. Alleen Spiraea x billardii geeft de voorkeur aan licht zure tot neutrale grond.


Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Gunstige tijd om te planten. Verdeel compost rond ingewortelde planten. Snij haagplanten tot een handbreed boven de grond terug. Verwijder bij de overige spiraea’s alleen dode en oude scheuten. Gedurende de zomer zeer lichte grond rondom de planten met een mulchlaag bedekken. Zo beschermt u uw spiraea’s tegen uitdrogen. Geef in perioden van langdurige droogte regelmatig water. Bij een aantasting door bladluizen, de planten met een scherpe straal water afspuiten. Breng in de wortelzone compost of bladeren aan.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop in het voor- of najaar jonge, krachtige, compact groeiende, zomerbloeiende spiraea’s, bij voorkeur in containers. Koop nooit planten die al helemaal in het blad zitten. Zij verdragen het verplanten meestal slecht. Spiraea’s die als haag worden gekweekt moet u in het voorjaar terugsnoeien. De overige spiraea’s niet snoeien. Zomerbloeiende spiraea’s kunt u gemakkelijk door stekken en door wortelstekken vermeerderen. Zon. Spiraea’s gedijen het beste in de zon. In de halfschaduw groeien de planten minder compact. Iedere goede, doorlatende tuingrond die niet al te snel uitdroogt. Spiraea x billardii is niet bestand tegen kalkhoudende grond. Bladluizen kunnen spiraea’s vooral bij droogte aantasten. Een lichte aantasting is niet erg. Een massale aantasting echter verzwakt de planten en leidt tot misvorming van de bladeren. Tracht de luizen met een scherpe waterstraal af te spoelen of bestrijd de plaag met een oplossing van water en zeep.

Aanbevolen berichten