Klus-info.nl

Home » Tuinieren » Bloemen en planten » Struiken, Bomen & Klimplanten » Tamarisk

Tamarisk

Tamarisken zijn grote struiken met een losse groeiwijze. In Zuidoost-Europa, Noord-Afrika en Oost-Azië, waar ze vandaan komen, groeien ze vaak uit tot kleine bomen. Afhankelijk van de soort bloeien ze in het voorjaar of de zomer. De dunne, zachte, gebogen scheuten zijn dicht bezaaid met schubvormige, geelgroene of blauwgroene blaadjes die doen denken aan hei.

 • Tamarix parviflora bloeit in mei en juni met overhangende, roodbruine takken, nog voordat de kleine schubvormige blaadjes uitkomen.
 • Tamarix ramosissima ontwikkelt haar lange, horizontaal afstaande bloempluimen daarentegen van juli tot september. Bijzonder weelderig bloeit ‘Pink Cascade’. Bij veel tuincentra is ook ‘Rubra’ verkrijgbaar, die donker karmijnroze bloemen heeft.
Tamarisk Eigenschappen
   
  Bloeiperiode: Afhankelijk van soort, Mei, Juni, Juli, Augustus, September
  Bijzonderheden: Gemakelijk te verzorgen, Ongevoelig voor ziekten
  Standplaats: Zon
  Grond: Doorlatend
  Hoogte tot: 4 m
  Latijns/wetenschappelijke naam: Tamarix parviflora, Tamarix ramosissima

De standplaats van de Tamarisk

Helaas zijn de botanici het nog niet helemaal eens over de indeling van de soorten. Daardoor heerst er over de botanische namen wat verwarring. Bij aankoop kunt u het beste uitgaan van de bloeitijd, want de eisen en toepassingsmogelijkheden zijn voor alle soorten bijna gelijk. Solitair komt de losse, sierlijke groeiwijze het beste tot haar recht, bijvoorbeeld in de voortuin, op het terras of op een gazon. Ook in bloeiende hagen passen ze goed. Zet ze evenwel niet bij bomen of struiken met te grote bladeren, want hierdoor komt de fijne structuur van de plant niet goed uit. Voor heidetuinen en tuinen met voornamelijk gras en kruiden zijn vooral de in de zomer bloeiende struiken geschikt. Ze passen goed bij donkergroene of zilvergrijze coniferen. Zelfs op problematische standplaatsen als glooiend terrein dat droog of met stenen bedekt is, doet de pretentieloze tamarisk het goed.


Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Gunstige plant tijd vanaf maart. Snij te oude takken van ingewortelde struiken in februari af. Kort bij Tamarix ramosissima de lange jonge scheuten in; daardoor krijgt de struik meer bloemen. Snoei Tamarix parviflora na de bloei terug. Tamarisken kunnen goed tegen droogte en hoeven niet gegoten te worden. Bedek de grond met compost of boomschors. Alternatieve plant tijd. U kunt nu ook 20-30 cm lange stekken snijden. Zet deze in losse grond. Dek af met rijshout zodra het begint te vriezen. Ze wortelen het volgende jaar.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop in het voor- of najaar jonge planten in containers. Kies voor compacte, goed vertakte planten met gezonde, gladde scheuten. Koop nooit planten zonder kluit, omdat deze slecht wortelen. Een goed wortelgestel is noodzakelijk. Vermeerder de struiken in het voorjaar door stekken. Ze wortelen snel in potten met een turf-zand-mengsel. Snoei tamarisken niet radicaal terug, omdat het oudere hout dan niet meer uitloopt. Zon. Tamarisken geven de voorkeur aan een zonnige, hete standplaats en verdragen geen droogte. Losse, doorlatende grond. Tamarix parviflora houdt van kalkhoudende grond, Tamarix ramosissima groeit op alle soorten grond. Bij vochtig, windstil weer kan er op jonge scheuten grauwe schimmel ontstaan, een ziekte die bruine, met grijze schimmel bedekte vlekken veroorzaakt. Verwijder en vernietig aangetaste takken. Dun de plant iets uit zodat zij sneller kan drogen.

Aanbevolen berichten