Kenmerkend voor alle kornoelje soorten zijn de kleine bloemen in mei en juni, die door vier opvallende schutbladeren zijn omgeven. Zeer aantrekkelijk is ook de losse, etage vormige groeiwijze van de heesters en de purperen of scharlakenrode bladkleur in het najaar. In ons klimaat doen vooral de volgende soorten het goed:

  • Cornus florida is een grote struik met een breeduit groeiende kroon, witte of roze schutbladeren en donkergroene bladeren. Bekende rassen zijn ‘Cherokee Chief met roze schutbladeren, ‘Cherokee Princess’ met zuiverwitte schutbladeren en Cornus florida rubra met roze schutbladeren.
  • Cornus kousa bloeit op soortgelijke wijze, maar heeft smallere, meestal witte schutbladeren en vruchten die op aardbeien lijken. De plant wordt ook wel aardbeienboom genoemd. Veelgevraagde rassen zijn ‘Schmetterling’, ‘Milky Way’ en ‘Gold Star’ met groengele bladeren. Bijzonder mooi is ook de variëteit Cornus kousa var. chinensis.
  • Cornus canadensis blijft met een hoogte van 20 cm zeer laag. Deze bodembedekker heeft evenals zijn grotere familieleden in juni en juli talrijke bloemen, die door witte schutbladeren zijn omgeven. Deze soort is door deling eenvoudig te vermeerderen.
Kornoelje Eigenschappen

    Bloeiperiode:

      Mei, Juni

    Bijzonderheden:

      Gemakelijk te verzorgen

    Standplaats:

      Zon, Halfschaduw

    Grond:

      Humusrijk, Vochtig, Zuur

    Hoogte tot:

      7 m

    Latijns/wetenschappelijke naam:

      Cornus

    De standplaats van de Kornoelje

    Kornoeljes zijn indrukwekkende solitairplanten. Hun schoonheid komt het beste uit als ze alleen staan, bijvoorbeeld op een gazon, voor een muur of in de voortuin. Zorg in ieder geval voor voldoende vochtige grond, die voor Cornus florida en Cornus canadensis bij voorkeur ook licht zuur is. Uiteraard wilt u de opvallende schoonheid van de heesters vaak van dichtbij kunnen bekijken. Maar aangezien de grond rondom de plant niet verhard mag zijn, kunt u ze beter niet direct bij een tuinpad of het terras planten. Cornus canadensis is een ideale bodembedekker op halfbeschaduwde plaatsen of als onderbeplanting voor andere houtige gewassen.

    Onderhoud het jaar rond

    Voorjaar Zomer Najaar
    Plant kornoelje in het voorjaar in goed voorbereide grond. Geef regelmatig water, met name in het eerste jaar. Bedek de grond met compost van bladeren of boomschors. Verwijder alleen gebroken of dode takken van overwinterde planten. Verder niet snoeien. In perioden van droogte geeft u regelmatig en veel water. De planten zijn niet bestand tegen droogte. De bloeikracht vermindert hierdoor. Voor het aanbreken van de winter dekt u de wortelzone af met een laagje compost of bladeren.
    Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
    Koop in het voorjaar stevige, goed ontwikkelde, gezonde planten met een krachtige wortelkluit, bij voorkeur containerplanten. Koop nooit planten zonder kluit. De wortels zouden al beschadigd kunnen zijn. De bolvormige rode vruchten kunt u in het najaar verzamelen en zaaien. Het zaad heeft vorst nodig om te kiemen. Cornus canadensis daarentegen kunt u het beste in het voor- of najaar door deling vermeerderen . Zon tot halfschaduw. Kornoeljes gedijen het beste op een standplaats met veel zonlicht. Zure, humusrijke grond. Alle kornoeljes geven de voorkeur aan vochtige, maar niet door en door natte grond. Bij een ernstige aantasting door de langwerpige kommaschildluizen kunnen jonge takjes af sterven. Verwijder aangetaste delen. Vanaf juni kunt u ook enkele keren met een paraffine-oliehoudend middel spuiten. Niet in de winter gebruiken of als de planten uitlopen!