Klus-info.nl

Home » Tuinieren » Bloemen en planten » Struiken, Bomen & Klimplanten » Kolkwitzia

Kolkwitzia

De zomer groene kolkwitzia’s zijn afkomstig uit China. In ons klimaat zijn de planten volledig winterhard en bovendien zeer bescheiden. Daarom is het eigenlijk vreemd dat deze elegante, rijkbloeiende sierstruiken niet vaker in onze tuinen zijn aan te treffen.

De bloemen verschijnen in mei en juni. Ze bestaan uit vijf bloemblaadjes, zijn klokjesvormig en aan de buitenkant krachtig roze. Van binnen glanzen ze als lichtroze paarlemoer. Opvallend is de oranjerode keel. Ze staan in eindstandige, dichte trossen op korte zij scheuten aan overhangende takken. Vanaf augustus ontwikkelen zich uit de bloemen bruine, behaarde vruchten.

De bladeren zijn matgroen en ongeveer 7 cm lang. Ze zijn eivormig en staan op korte stengels tegenover elkaar. In het najaar vallen ze zonder te verkleuren af. De schors van oudere scheuten schilfert met mooie, zilverachtig grijsbruine schubben af.

De groeiwijze van kolkwitzia’s is in het centrum rechtop, maar de zij scheuten groeien sterk vertakt en overhangend. Ongesnoeid en als solitair worden de planten 2-3 m hoog en krijgen na verloop van jaren weelderig bloeiende takken en scheuten, die haar een halve bolvorm verlenen.

In de handel zijn twee rassen verkrijgbaar. ‘Pink Cloud’ bloeit zuiverroze en buitengewoon rijk. Kenmerkend voor ‘Rosea’ zijn de wat feller gekleurde bloemen en de sierlijkere groei.

Kolkwitzia Eigenschappen
   
  Bloeiperiode: Mei, Juni
  Bijzonderheden: Gemakelijk te verzorgen, Ongevoelig voor ziekten
  Standplaats: Zon, Halfschaduw
  Grond: Elke tuingrond
  Hoogte tot: 3 m
  Latijns/wetenschappelijke naam: Kolkwitzia amabilis

De standplaats van de Kolkwitzia

De krachtige kolkwitzia gedijt in elke grond en neemt ook genoegen met halfschaduw. Als solitair kan de kolkwitzia haar elegante groeiwijze en overweldigende bloei goed tentoonspreiden. In groepen houtige gewassen, vooral in bloeiende hagen, kan ze goed worden geïntegreerd. In dichte beplanting komt de overhangende groei echter niet tot uiting.


Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Gunstige tijd om kolkwitzia’s te planten. Voor de verjonging van ingewortelde oudere struiken ongeveer om de drie jaar oude, te dicht staande scheuten aan de basis of bij een vertakking verwijderen. Verder niet snoeien, omdat anders de elegante groeiwijze verdwijnt. Bij aanhoudende droogte de planten water geven en de wortelzone met mulch bedekken. Alternatieve plant tijd voor kolkwitzia’s. Bij pas geplante struiken een beschermende laag compost en bladeren rond de wortelzone verdelen.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop in het voor- of najaar gezonde, krachtige kolkwitzia’s. Ze zijn verkrijgbaar met kluit of als container-planten, zeer jonge planten ook zonder kluit. Koop nooit planten met symptomen van ziekten of plagen. Ook in de winter bieden de dan bladloze kolkwitzia’s door de overhangende groeiwijze en de zilvergrijs afschilferende schors een mooie aanblik. De mooiste vorm ontstaat als de planten weinig worden gesnoeid. Zon tot halfschaduw. Kolkwitzia’s gedijen ook in de halfschaduw. De planten bloeien echter in de volle zon bijzonder uitbundig. Iedere tuingrond. Kolkwitzia’s zijn ook bestand tegen kalkhoudende grond en tegen tijdelijke droogte. Kolkwitzia’s zijn sterke, gezonde en in ons klimaat volledig winterharde struiken, die nauwelijks door ziekten en plagen worden aangetast. Bij vroege, hevige sneeuwval kunnen de nog niet bladloze takken onder de last breken. Het is dan nodig om de sneeuw af te schudden.

Aanbevolen berichten