Klus-info.nl

Home » Tuinieren » Bloemen en planten » Struiken, Bomen & Klimplanten » Jeneverbes

Jeneverbes

Van de ongeveer zestig soorten jeneverbessen die op de hele wereld voorkomen, hebben slechts ruim tien hun weg naar onze tuinen gevonden. Van deze soorten bestaat er echter inmiddels een reusachtig assortiment van rassen in zeer uiteenlopende vormen en kleuren.

Jeneverbessen behoren tot de coniferen. Dit zijn altijd groene, naalddragende houtige gewassen. Jonge planten hebben spitse, afstaande naalden. Bij oudere planten komen naalden of aanliggende, schubvormige bladeren voor, in veel gevallen zelfs aan een en dezelfde plant.

Jeneverbessen kunnen naar hun herkomst worden ingedeeld in inheemse soorten (Juniperus communis, J. sabina), Aziatische soorten (Juniperus chinensis, J. squamata) en Noord-Amerikaanse soorten (Juniperus virginiana, J. horizontalis).

Voor de tuin is het echter belangrijker onderscheid te maken naar groeivorm en kleur. Hier volgen enkele beproefde soorten, waarbij geen rekening wordt gehouden met de dwergvormen.

Een breed vertakte groeiwijze en een hoogte van meer dan 3 m hebben J. sabina ‘Mas’ (blauwgroen), J. virginiana ‘Hetz’ (blauwgrijs), J. media ‘Pfitzeriana’ (mosgroen), J media ‘Pfitzeriana Aurea’ (geelgroen), J. virginiana ‘Grey Owl’ (grijsgroen) en J. squamata ‘Meyeri’ (zilverachtig blauw).

De slanke zuilvorm van Juniperus chinensis komt terug in de rassen ‘Spartan’ (mosgroen), ‘Keteleerii’ en ‘Obelisk’ (beide blauwgroen), bij Juniperus communis in de rassen ‘Gold Cone’ (goudgeel), ‘Hibernica’ en ‘Suecica’ (beide blauwgrijs), en bij J. virginiana ‘Canaertii’ (frisgroen) en J. scopulorum ‘Skyrocket’ (blauwgroen).

Nestvormig en niet hoger dan 1 m zijn van Juniperus media de rassen ‘Mint Julep’ (frisgroen), ‘Gold Coast’ (goudgele punten) en ‘Old Gold’ (goudbrons, naar binnen toe groener wordend).

Kruipend groeien Juniperus communis ‘Repanda’ (donkergroen), Juniperus squamata ‘Blue Carpet’ (blauwgrijs) en Juniperus horizontalis ‘Wiltonii’ waarvan het staalblauwe ras (vroeger ‘Glauca’) wellicht het bekendst is.

Jeneverbes Eigenschappen
   
  Bloeiperiode: April, Mei
  Bijzonderheden: Gemakelijk te verzorgen, Giftig, Altijd groen
  Standplaats: Zon
  Grond: Kalkhoudend, Elke tuingrond
  Hoogte tot: 12 m
  Latijns/wetenschappelijke naam: Juniperus

De standplaats van de Jeneverbes

Jeneverbessen zijn uitermate sterk en gedijen in vrijwel elke grond, zowel in de zon als in de halfschaduw. In een heidetuin tussen heideplanten vinden jeneverbessen een klassieke standplaats. In rotstuinen zijn vooral de lage of dwergachtige soorten op hun plaats. Voor stapelmuren of glooiende delen van de tuin zijn de kruipende soorten en rassen ideaal. Op graven komen bodem bedekkende, dwergachtige en zuilvormige jeneverbessen goed uit. Voor solitaire of groepsgewijze beplantingen zijn de hoge en middelhoge soorten uitstekend geschikt. In kuipen zijn laagblijvende of traag groeiende rassen de beste keus.


Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Gunstige plant tijd voor jeneverbes. Verwijder nu de eventueel aangebrachte bescherming tegen breuk door sneeuw. Geef jonge planten in de eerste jaren bij aanhoudende droogte in de zomer, regelmatig water en bedek de wortelzone met mulch. Aantastingen door schildluizen of spint bestrijden met een middel dat paraffine-olie bevat. Ernstig aangetaste delen verwijderen. In de eerste jaren de grond met mulch bedekken. In sneeuwrijke gebieden, met touw omwinden tegen breuk.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop jeneverbessen met frisgroene naalden als containerplanten. Koop nooit planten met bruine of gelige naalden of met armetierige scheuten. Dit kan verband houden met ziekten of beschadigingen van de wortels. Combineer verschillende soorten en rassen in uiteenlopende kleuren in een jeneverbessen tuin. Juniperus sabina is een gastheerplant voor roest-schimmels die peren aantasten. Plant deze soort daarom niet nabij perenbomen. Zon. Jeneverbessen groeien het beste in de zon. Ze gedijen echter ook in de halfschaduw. Doorlatende grond. De planten doen het goed in vrijwel iedere grondsoort. De meeste houden van licht kalkhoudende grond. Afstervende scheuten duiden veelal op een schimmelaantasting. U ziet dan met een loep donkere, linzenvormige sporenhoopjes. Verwijder bruin geworden delen. Zorg voor een vrije standplaats. In het voor en najaar met een koperhoudend middel spuiten.

Aanbevolen berichten