Klus-info.nl

Home » Tuinieren » Bloemen en planten » Struiken, Bomen & Klimplanten » Japanse sneeuwbal

Japanse sneeuwbal

De Japanse sneeuwbal is in tegenstelling tot de Gelderse roos (Viburnum opulus) geen inheems houtig gewas, maar is uit Japan en China overgewaaid. De planten worden maximaal 3 m hoog en groeien in de eerste jaren vrij traag. Pas later groeien de zij scheuten uit tot brede, horizontale takken. Net als de Gelderse roos bloeit de Japanse sneeuwbal in het late voorjaar.

Viburnum plicatum bloeit met witte, bolvormige, tot 10 cm grote bloeiwijzen die aan sneeuwballen doen denken. De donkergroene, breed ovale bladeren zijn toegespitst, hebben duidelijke nerven en verkleuren in het najaar donkerrood tot violetbruin.

Viburnum plicatum f. tomentosum heeft platte, ongeveer 10 cm grote bloeiwijzen. De onopvallende binnenste bloemen zijn omgeven door een krans van decoratieve, steriele, witte randbloemen. De in het oog springende bloeiwijzen verschijnen aan de zij scheuten. In het najaar zorgen de planten voor een tweede hoogtepunt in uw tuin als de donkergroene, breed ovale bladeren oranjerood tot wijnrood verkleuren.

Uit de Japanse sneeuwbal zijn een aantal rassen ontstaan. Het bekendst is wellicht ‘Mariesii’ met haar tot 20 cm grote, schotelvormige bloeiwijzen. Het ras ‘Lanarth’ komt wat minder vaak in de tuin voor. Alle delen van deze plant zijn massiever dan die van de zuivere soort. ‘Watanabe’ daarentegen blijft sierlijk en klein en wordt slechts 1,5 m hoog. De kleine, schotelvormige bloeiwijzen kunnen tot het najaar bloeien. Dit ras gedijt ook in kuipen.

Japanse sneeuwbal Eigenschappen
   
  Bloeiperiode: Mei, Juni
  Bijzonderheden: Gemakelijk te verzorgen, Giftig
  Standplaats: Zon, Halfschaduw
  Grond: Doorlatend, Lichtvochtig
  Hoogte tot: 3 m
  Latijns/wetenschappelijke naam: Viburnum plicatum

De standplaats van de Japanse sneeuwbal

De Japanse sneeuwbal verdraagt zowel zon als halfschaduw, maar heeft in alle gevallen licht vochtige, losse en humusrijke grond nodig. Plant de struik solitair als u de prachtige vorm extra wilt benadrukken. Geschikte plaatsen zijn de voortuin, een binnenplaats of een in het oog springende plaats in de tuin. In een ongedwongen groep van sierstruiken is de Japanse sneeuwbal altijd een verrijking. De witte bloemen harmoniëren met alle overige houtige gewassen en in het najaar zetten de verkleurende bladeren opvallende accenten.


Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Gunstige plant tijd. Bij jonge planten de wortelzone met compost bedekken. Oudere planten om de drie tot vijf jaar uitdunnen. Zet geen planten onder de Japanse sneeuwbal die veel verzorging nodig hebben. U zou daarbij de ondiepe wortels van de struik kunnen beschadigen. Bij aanhoudende droogte heeft de struik water nodig. Bedek de wortel zone met mulch om de grond vochtig te houden. Als de planten geen bladeren meer hebben en de rustfase ingaan, kunt u ze ook planten. Bedek de wortelzone met compost of bladeren.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop uw Japanse sneeuwbal altijd als containerplant. Kies een compacte plant met talrijke krachtige scheuten. Koop nooit een plant zonder kluit of een plant met slechts weinig, zwakke scheuten. Ongesnoeid komt de gelaagde groeiwijze het mooist uit. Verwijder om de drie tot vijf jaar te dicht bij elkaar staande en kruislings groeiende scheuten. U kunt de plant door stekken en afleggers vermeerderen. Zon tot halfschaduw. Kies een zonnige of half beschaduwde standplaats. Doorlatende grond. Deze ondiep wortelende plant houdt van humusrijke, licht vochtige grond. In de zomer de wortelzone met mulch afdekken. De Japanse sneeuwbal kan worden aangetast door bladvlekkenziekte. Op de bladeren, bladranden en scheuten verschijnen dan bruine, veelal donker gerande vlekken. Vernietig ernstig aangetaste delen en behandel de plant met een fungicide.

Aanbevolen berichten