Hortensia’s hebben intens groene, zachte bladeren. Op de meestal reusachtige bloeiwijzen bevinden zich onvruchtbare bloemen in witte, roze, purperen of blauwe tinten. De vruchtbare bloemen groeien onopvallend in het midden van de bloeiwijze of ze ontbreken. Hortensia’s kunnen tot breed vertakte struiken uitgroeien. De belangrijkste soorten zijn:

  • Hydrangea macrophylla en alle daaruit ontwikkelde variëteiten. De planten hebben grote bol- of schotelvormige bloemen in diverse tinten roze, purper of blauw.
  • Hydrangea arborescens. De planten hebben crèmewitte, bolvormige bloemschermen.
  • Hydrangea paniculata. Deze soort is ook bekend als waterstruik, schaapskop of pluimhortensia en heeft grote, witte bloemtrossen.
  • Hydrangea aspera. Kenmerkend voor deze hortensia soort zijn de langwerpige, fluwelig behaarde bladeren en schotelvormige bloeiwijzen. Om de vruchtbare bloemen staat een krans van witte, roze of blauwe steriele randbloemen.
Hortensia Eigenschappen

    Bloeiperiode:

      Juli, Augustus, September

    Bijzonderheden:

      Goede snijbloem, Droogbloem

    Standplaats:

      Halfschaduw

    Grond:

      Humusrijk, Vochtig, Zuur

    Hoogte tot:

      3 m

    Latijns/wetenschappelijke naam:

      Hydrangea

    De standplaats van de Hortensia

    Hortensia’s gedijen het beste in de halfschaduw op een tegen wind en strenge vorst beschermde standplaats. De prachtig bloeiende struiken kunnen als solitair een blikvanger in uw tuin zijn, maar evengoed als een kleine groep. Daarvoor komen vooral Hydrangea arborescens en Hydrangea aspera in aanmerking. De mooie kleuren van Hydrangea macrophylla doen het goed midden of achterin een border. Een rand van donkere, houtige gewassen wordt door de stralende bloemen van Hydrangea paniculata of Hydrangea arborescens opgevrolijkt . Verder passen hortensia’s, vooral H. paniculata, goed in een haagbeplanting

    Onderhoud het jaar rond

    Voorjaar Zomer Najaar
    Gunstige plant tijd. Bij Hydrangea macrophylla, H. aspera en H. arborescens dode scheuten verwijderen. Pluimhortensia’s tot 10 cm boven de grond terugsnoeien. Om de stambasis compost en een half kopje volledige meststof verdelen. Hortensia’s wortelen ondiep. Daardoor kan zeer snel droogteschade optreden. Geef de planten daarom regelmatig water en bedek de grond met mulch. Snij uitgebloeide bloemen af. Gunstige plant tijd. Voor de winter versnipperde boomschors en eventueel dennentakken op de grond leggen.
    Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
    Koop bloeiende planten. Zo herkent u de kleur van de bloemen. De bladeren moeten intens groen zijn. Koop nooit planten met bruine, verdorde bladeren. Deze kunnen aangetast zijn door bacteriën en andere planten besmetten. Hortensia’s kunt u ook voor de vaas snijden. Met een druppeltje afwasmiddel en een klein schepje suiker staan ze langer. Van ondersteboven opgehangen en gedroogde bloeiwijzen kunt u droog boeketten maken. Halfschaduw. Hortensia’s geven de voorkeur aan een half beschaduwde standplaats uit de wind, bijvoorbeeld op de noordwestkant van een huis. Zure grond. De planten hebben voedselrijke, kalkvrije grond nodig. De mozaïekziekte is een ongeneeslijke virusziekte. Kenmerkend zijn groen achtige, op mozaïeken lijkende vlekken op de bladeren. Het blad kan ook vervormd zijn. Aangetaste scheuten helemaal terugsnoeien, desnoods de hele plant uitgraven en verbranden.