Klus-info.nl

Home » Tuinieren » Bloemen en planten » Struiken, Bomen & Klimplanten » Fothergilla

Fothergilla

In mei presenteren fothergilla’s zich speels. De naar honing geurende, witte bloemen staan charmant aan de toppen van de scheuten. In het najaar lijkt de heester vitaler wanneer de grote, rondachtige bladeren schitterend oranjerood verkleuren. Fothergilla’s behoren tot dezelfde familie als de toverhazelaar en groeien langzaam en breed vertakt. De planten hoeven niet te worden gesnoeid en zijn winterhard. In de handel zijn twee soorten verkrijgbaar.

Fothergilla gardenii groeit met een hoogte van 0,8-1,2 m sierlijk, maar breeduit. De bloeiwijzen verschijnen eerder dan de bladeren en bedekken de plant met dichte aren van witte, welriekende bloemen.

Fothergilla major bereikt een hoogte van 2-3 m en heeft een brede, kegelvormige groeiwijze. De tot 8 cm lange bloeiwijzen verschijnen op de toppen van de scheuten. In het najaar hult de prachtige heester zich in vurige kleuren. Sommige tuincentra bieden deze plant ook onder de vroegere naam Fothergilla monticola aan.

Fothergilla Eigenschappen
   
  Bloeiperiode: Mei
  Bijzonderheden: Gemakelijk te verzorgen, Geurend, Ongevoelig voor ziekten
  Standplaats: Zon, Halfschaduw
  Grond: Doorlatend, Lichtzuur
  Hoogte tot: 3 m
  Latijns/wetenschappelijke naam: Fothergilla gardenii, Fothergilla major

De standplaats van de Fothergilla

De heesters zijn in het voor en najaar bijzonder mooi. Door de gelijkmatige groei zijn ze echter het hele jaar attractief. Voor het terras of tegen de muur van het huis past Fothergilla gardenii uitstekend. De struik kan op deze plaatsen duurzame accenten zetten tussen vaste en eenjarige planten. Als solitair krijgen fothergilla’s de betekenis die hun toekomt. Ook in eilandbedden met een onderbeplanting van voorjaarsbloemen en herfstasters komen ze prachtig uit. In borders met gemengde vaste planten kunnen fothergilla’s de functie van de vaste basisbeplanting vervullen.


Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Plant jonge fothergilla’s voordat ze bloemen of bladeren hebben en zodra u de grond na de winter weer kunt bewerken. Geef reeds ingewortelde planten een handvol organische mest en verdeel ook een laag compost rond de wortelzone. Geef uw fothergilla’s regelmatig en royaal water als het weinig regent. Bedek de wortelzone van de heesters met mulch, zoals bladcompost of turf, zodat de grond nooit volledig kan uitdrogen. Dek de wortelzone van de planten af met een laag compost.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop in het voorjaar jonge planten met stevige scheuten, maar zonder bladeren. Koop nooit oudere, grote planten. Deze wortelen slechts met moeite in. Planten die al bladeren hebben, raken door het verplanten te zeer verzwakt. Geef de heesters geen minerale mest. Ze verdragen in het voorjaar echter wel een handvol organische mest en compost. Zie af van snoeien, vooral bij oudere heesters. Ze krijgen langzamerhand vanzelf een mooie vorm. Volle zon tot halfschaduw. Fothergilla’s die in de volle zon staan, tooien zich in het najaar met bijzonder mooie bladkleuren. Doorlatende grond. Deze heesters houden niet van kalkhoudende, verdichte grond. Opgerolde bladeren en bruinachtige bladtoppen of bladranden in de zomer zijn een indicatie voor gebrek aan vocht in de grond. Geef bij droogte water zodat de grond vochtig, maar niet te nat is. Dek de wortelzone af met versnipperde boomschors of bladeren.

Aanbevolen berichten