Klus-info.nl

Home » Tuinieren » Bloemen en planten » Struiken, Bomen & Klimplanten » Dwergmispel

Dwergmispel

Kenmerkend voor dwergmispels zijn de in twee rijen staande, ongedeelde bladeren, de kleine van mei tot juli verschijnende witte tot rozerode bloemen met vijf bloemblaadjes en de licht tot donkerrode vruchten vanaf augustus. Er zijn hoge en lage soorten.

 • Cotoneaster adpressus is een zodenvormende, bladverliezende, lage struik die slechts 20-30 cm hoog en tot 1 m breed kan worden.
 • Cotoneaster dammeri is een altijd groene, kruipende soort met veelal zwak groeiende rassen. De planten bereiken hoogten van 20-100 cm en breedten van 30-300 cm.
 • Cotoneaster horizontalis is in gebieden met zachte winters een semi groenblijvende struik, die een hoogte kan bereiken van 1,5 m en een breedte tot 3 m. Typerend voor de planten zijn de waaiervormige, visgraatachtig vertakte scheuten. De struiken bloeien wit, de vruchten blijven op zonnige standplaatsen tot in de winter aan de planten zitten.
 • Cotoneaster nanshan, een bladverliezende soort, groeit in de vorm van een halve bol en wordt ongeveer 1 m hoog.
 • Cotoneaster multiflorus bereikt een hoogte van 3-4 m. Opvallend zijn de witte bloemen in dichte tuilen op licht overhangende, bladverliezende takken.
 • Cotoneaster floccosus kan met een hoogte van maximaal 5 m bijna geen dwergmispel meer worden genoemd. Deze altijd groene planten bloeien met witte tuilen aan sierlijk overhangende takken. De vruchten blijven veelal tot het voorjaar aan de planten zitten. Helaas is deze soort zeer gevoelig voor de ziekte bacterievuur.
 • Cotoneaster x wateri en de daaruit ontstane rassen bereiken een hoogte van 2-4 m. De witte bloemen verschijnen in grote tuilen. Met de juiste bescherming zijn de planten altijd groen.
Dwergmispel Eigenschappen
   
  Bloeiperiode: Mei, Juni, Juli
  Bijzonderheden: Gemakelijk te verzorgen, Giftig, Altijd groen
  Standplaats: Zon, Halfschaduw
  Grond: Elke tuingrond
  Hoogte tot: 5 m
  Latijns/wetenschappelijke naam: Cotoneaster

De standplaats van de Dwergmispel

Dwergmispels gedijen zelfs op moeilijke standplaatsen. De lage soorten en rassen zijn uitstekende bodembedekkers die op glooiingen erosie kunnen verhinderen. Daarnaast zijn ze in staat muurkappen te begroeien. Ze gedijen ook tussen andere heesters en zelfs in containers. De hoge soorten en rassen doen het goed in groepen houtige gewassen en in vrijstaande hagen. Rijkbloeiende rassen zijn ook goede solitairen.


Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Dwergmispels kunt u planten zodra de grond weer bewerkt kan worden. Dek de grond af met compost of versnipperde boomschors. Geef dwergmispels in perioden van droogte royaal water. De planten zijn weliswaar goed bestand tegen droogte, maar gedijen beter en dragen meer vruchten als de grond gelijkmatig vochtig blijft. Dit is ook een gunstige tijd om te planten. Bij ingewortelde planten te dicht bij elkaar staande of kruislings groeiende scheuten verwijderen. Snij takken met vruchten voor de vaas.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop in het voor of najaar gezonde dwergmispels als containerplanten. Neem uitsluitend planten met enkele krachtige scheuten. Koop nooit zwak uitziende planten of planten waarvan de wortels uit het potgat groeien. Een enkele keer kunnen dwergmispels zichzelf uitzaaien. Kweek de zaailingen in potten op en plant ze later in de volle grond. Als de planten te groot worden, kunt u de scheuten terugsnoeien tot een dieper gelegen zijtak. Zon tot halfschaduw. Dwergmispels gedijen ook in de halfschaduw, maar bloeien rijker en zetten meer vruchten als ze in de volle zon staan. De planten verdragen elke tuinaarde, van licht zuur tot alkalisch. Dwergmispels kunnen soms door schildluizen worden aangetast, te herkennen aan de ovale tot ronde, licht bolvormige schildjes. Daaronder zitten de luizen die het sap uit de planten zuigen. Bestrijd een ernstige aantasting met een middel op basis van paraffine olie.

Aanbevolen berichten