Klus-info.nl

Home » Tuinieren » Bloemen en planten » Struiken, Bomen & Klimplanten » Cercis

Cercis

Een cercis in volle bloei biedt een exotische aanblik. De levendige, purperroze tot violette bloemen groeien in trosjes direct uit de stam en het hout van de takken. Dit verschijnsel wordt cauliflorie genoemd (van het Griekse woord caulis, dat stengel betekent). Aangezien deze planten in de regel bloeien voordat de bladeren verschijnen, zijn het bijna altijd blikvangers. Zowel in het voorjaar als in het najaar is een cercis een sieraad voor uw tuin.

De grote, leerachtige, aan de bladvoet hartvormige bladeren verschijnen direct na de bloei. Hun kleur verandert van grijsgroen, via geelgroen naar intens gouden en karmijnrode tinten in het najaar.

Vanaf augustus rijpen de platte rode of donkerbruine peulvruchten. Ook na het afvallen van de bladeren blijven ze aan de boom. Ze zorgen tot diep in de winter voor kleur.

Er zijn drie soorten. Naast de Judasboom (Cercis siliquastrum) uit het gebied rond de Middellandse Zee, gedijt bij ons ook de wat sterkere Cercis canadensis. Het ras ‘Forest Pansy’ heeft bijzonder decoratieve, purperkleurige bladeren. De uit China afkomstige Cercis chinensis gedijt alleen in streken met doorgaans zachte winters.

Cercis Eigenschappen
   
  Bloeiperiode: April, Mei
  Bijzonderheden: Gemakelijk te verzorgen
  Standplaats: Zon
  Grond: Doorlatend, Kalkhoudend
  Hoogte tot: 6 m
  Latijns/wetenschappelijke naam: Cercis

De standplaats van de Cercis

De verschillende soorten cercis in bloei zijn opvallende verschijningen, waar u ze ook plant. Na de bloei dragen ze decoratieve bladeren, die elke aanplanting verrijken. Terwijl ze in hun land van herkomst meestal tot kleine bomen uitgroeien, houden ze bij ons eerder een struikachtige vorm. Ze komen bijzonder goed uit als solitair. Op het gazon, in de voortuin, in een border langs het terras; overal waar deze opvallende exotische planten hun schoonheid volledig kunnen ontplooien, zijn ze een stralend middelpunt. In de lichte schaduw aan de rand van een groep houtige gewassen, voelen zij zich eveneens prettig. Hier kunnen ze met name in het voorjaar hun schoonheid volledig tentoonspreiden.


Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Plant jonge cercis vroeg in het voorjaar, zodra de grond warm geworden is en goed bewerkt kan worden. Bedek de wortelzone met mulch, zodat de grond vochtig en koel blijft als de wortels groeien. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld versnipperde boomschors. Doodgevroren takken van al ingewortelde planten moeten in het voorjaar tot in het gezonde hout worden verwijderd. Het mooist groeien de planten echter als ze niet worden gesnoeid. Het gemakkelijkst kunnen de planten worden vermeerderd door kruidachtige stekken, die u vanaf juni kunt snijden. In een mengsel van zand en turf wortelen ze snel.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop in het voorjaar jonge cercis als containerplant, zodra de vorst voorbij is. Koop nooit planten die te groot zijn voor hun container. Deze planten kunnen problemen hebben met inwortelen. Niet in de zomer planten. Jonge planten zijn erg gevoelig voor vorst en hebben extra bescherming nodig. Doodgevroren takken verwijdert u in het voorjaar. Reeds ingewortelde cercis kunnen niet meer worden verplant. De penwortels zijn dan al te diep gegroeid. Zon. Cercis geeft in ons klimaat de voorkeur aan een beschutte plaats in de volle zon. Doorlatende, kalkhoudende grond. De struiken wortelen diep en gedijen daarom ook in droge grond met veel stenen. Als de bladeren plotseling verwelken en geel worden, kan de door Verticillium veroorzaakte verwelkingsziekte de reden zijn. De schimmel blokkeert het naar de bladeren leidende vaatstelsel. De bladeren worden bruin en vallen af. Aangetaste takken verwijderen.

Aanbevolen berichten