Klus-info.nl

Home » Tuinieren » Bloemen en planten » Struiken, Bomen & Klimplanten » Caryopteris

Caryopteris

Caryopteris is een kleine struik die maximaal 1 m hoog kan worden. De planten bevriezen veelal in de winter en lopen in het voorjaar weer uit met talrijke dunne, overwegend rechtopstaande scheuten met een zilverachtige schors. De geurende bloemen zijn zeer aantrekkelijk voor bijen. De bloemen verschijnen langs scheuten, die uit de bladoksels van de tegenover elkaar staande bladeren ontstaan. De bloeiwijzen zijn langwerpig en stralend blauwviolet. De meeldraden zijn opvallend lang. De bladeren hebben een matte grijsgroene tint, ze zijn lancetvormig en worden tot 6 cm lang. Ze verspreiden een aromatische geur.

Caryopteris x clandonensis is een uitstekende heester voor de tuin. Het ras ‘Heavenly Blue’ is het bekendst en opent vaak al eind augustus de tot 8 cm lange bloemen. De halfheester is dan vier tot zes weken in een stralendblauwe tint gehuld. ‘Kew Blue’ bloeit eveneens zeer rijk. Kenmerkend voor dit ras is de intens donkerblauwe kleur van de bloemen.

Caryopteris incana bloeit in augustus en september in violetblauwe tinten en in dichte bij schermen.

Caryopteris Eigenschappen
   
  Bloeiperiode: Augustus, September, Oktober
  Bijzonderheden: Geurend
  Standplaats: Zon
  Grond: Doorlatend, Kalkhoudend
  Hoogte tot: 1 m
  Latijns/wetenschappelijke naam: Caryopteris x clandonensis, Caryopteris incana

De standplaats van de Caryopteris

Caryopteris verdraagt droogte en warmte en is daardoor ook bestand tegen het klimaat in de stad. Een zonnige glooiing kan gemakkelijk met caryopteris worden begroeid, zelfs in lichte, zandhoudende grond. De wortels houden de grond dan vast. In de rotstuin, in het bijzonder op een droge en beschutte plaats die in de volle zon ligt, gedijt caryopteris eveneens uitstekend. Ook in kuipen en grote potten op het balkon en het terras doet caryopteris het goed. U moet dan wel voor een goede afwatering zorgen omdat de planten geen stilstaand water rond de wortels verdragen. Droge warmte bevordert de groei en bloei van de planten.


Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Dit is de beste tijd om te planten. Verwijder van ingewortelde planten de winter bescherming. Snoei doodgevroren scheuten terug. Een forse snoeibeurt bevordert een rijke bloei en leidt tot een krachtige groei. Caryopteris heeft alleen in perioden van langdurige droogte water nodig. De grond rond de plant met compost afdekken De basis van de planten moet goed tegen vorst worden beschermd door een dikke laag bladeren of rijshout. Caryopteris in kuipen binnenshuis laten overwinteren.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop uitsluitend compacte, gezonde, jonge containerplanten. De planten wortelen het gemakkelijkst in zolang ze nog geen bladeren hebben. Koop nooit zwakke of vergeelde planten met slechts weinig scheuten. In grote kuipen op het balkon en terras gedijen deze planten eveneens uitstekend. Ze hebben maar weinig water nodig. De geurende, laat in het seizoen verschijnende bloemen zijn bijzonder aantrekkelijk voor bijen. Volle zon. Caryopteris bloeit het rijkst op een zonnige plaats die beschutting biedt tegen wind en vorst, ook in de stad. Doorlatende, kalkhoudende grond. Ingewortelde planten zijn goed bestand tegen droogte. U zult vrijwel ieder voorjaar doodgevroren of verdroogde scheuten aan uw caryopteris ontdekken. De plant is namelijk niet volledig winterhard. Na verwijdering van alle afgestorven delen lopen de planten krachtig uit en bloeien in de late zomer op de nieuwe scheuten.

Aanbevolen berichten