Klus-info.nl

Home » Tuinieren » Bloemen en planten » Struiken, Bomen & Klimplanten » Berk

Berk

Berken laten heel mooi de verschillende seizoenen zien, elk jaar opnieuw. Met hun fijne, lichtgroene bladeren in het voorjaar zijn ze het symbool van vruchtbaarheid en vernieuwing. In de zomer zijn de bladeren krachtig groen, om in het najaar ten slotte een intense, schitterend goudgele kleur aan te nemen.

Zeer elegant zijn de berken met witte schors. In de winter, na het afvallen van de bladeren, benadrukt de schors de fraaie, elegante groei van de boom.

 • Betula pendula, de ruwe berk, is met haar vele rassen de bekendste onder de berken met witte stammen. Bijzonder mooi zijn de treur vormen. Daartoe behoren ‘Tristis’ met haar lange, neerhangende takken, de kleinere prieelberk ‘Youngii’ (4-5 m), maar ook ‘Dalecarlica’ met haar ingekeepte bladeren, strakke takken en boogvormig hangende takken.
 • Betula papyrifera, de papierberk, heeft een stralend-witte, papierachtig afschilferende schors en kan 17 tot 30 m hoog worden.
 • Betula platyphylla var. japonica, de Japanse witte berk, loopt twee weken vroeger uit dan de meeste andere soorten en heeft eveneens een stralendwitte schors.
 • Betula ermanii heeft een gelig witte, volledig gladde stam.
 • Bij Betula jacquemontii, die uit de Himalaya afkomstig is, schilfert de witte schors in grote vellen van de stam. Zij wordt beschouwd als een van de mooiste van alle berken.

Welke berk u kiest, hangt geheel af van uw persoonlijke smaak. Ze zijn eigenlijk allemaal mooi.

Berk Eigenschappen
   
  Bloeiperiode: April
  Bijzonderheden: Gemakelijk te verzorgen
  Standplaats: Zon
  Grond: Voedselrijk, Vochtig
  Hoogte tot: 30 m
  Latijns/wetenschappelijke naam: Betula

De standplaats van de Berk

Berken met witte stammen zijn in elk seizoen aantrekkelijke blikvangers. Ze verdienen het om op markante plaatsen te worden geplant. Bepaalde plaatsen in de tuin kunt u met alleenstaande berken mooi accentueren. Zie liever af van een onderbeplanting, omdat een berk voor zichzelf al veel water en veel voedingsstoffen nodig heeft. Groepen van berken zijn alleen voor grote tuinen aan te bevelen. Houd hierbij echter rekening met de enorme hoeveelheid afvallende bladeren die de bomen elk jaar opnieuw produceren. In de buurt van water gedijen berken bijzonder goed.


Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Plant jonge berken wanneer ze al aan het uitlopen zijn. De ervaring leert, dat ze dan gemakkelijker wortel schieten. Plant zo mogelijk niet in het najaar. Geef treurberken, en andere jonge bomen die aan de wind bloot gesteld worden een paal als houvast. Geef bij droogte royaal water, want veel berken laten onder droge omstandigheden voortijdig hun bladeren vallen. Een dikke laag versnipperde boomschors rondom de berkenstam drukt het onkruid de kop in en houdt het water in de grond beter vast. Vanaf juli/augustus kunt u het zaad van berken afnemen en zaaien. Dit lukt gemakkelijk.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop jonge, rijk vertakte berken die zich in de rustperiode bevinden. Kies planten in containers of met wortelkluit. Koop nooit grote, oudere berken of boompjes zonder kluit. Deze slaan vaak moeilijk aan Snoei berken niet terug. Ze kunnen er slecht tegen. Ze ontwikkelen zich het mooist als u ze niet snoeit. Zie af van een onder beplanting. Berken wortelen ondiep en putten de bodem sterk uit. Zon. Plant berken afzonderlijk of in groepen op vrije terreinen, waar ze niet door andere bomen worden overschaduwd. Vochtige grond. Berken gedijen het best in vochtige en voedselrijke grond. Houd daar rekening mee. Heksenbezems op berken ontstaan door een schimmelinfectie. Deze woekeringen kunnen kleine bladeren, verandering van bladkleur en zwellingen veroorzaken. Van jonge berken snoeit u de aangetaste delen weg, oudere berken hoeft u doorgaans niet te behandelen.

Aanbevolen berichten