Klus-info.nl

Home » Tuinieren » Bloemen en planten » Perk- & borderplanten » Zaaiaster

Zaaiaster

Zaaiasters of zomerasters zijn al sinds lange tijd favoriet bij veel kwekers. In de loop der jaren zijn dan ook veel rassen in uiteenlopende vormen en kleuren ontstaan. Zaaiasters kunnen naar hun hoogte in diverse groepen worden verdeeld.

Lage perk- of potasters met gevulde bloemen worden slechts 20-30 cm hoog. Aan te bevelen zijn de ‘Mylady- en Thousand Wonders’-series met rijkvertakte planten, die in talrijke kleurschakeringen tussen wit en blauw bloeien.

Halfhoge snijasters zijn bijvoorbeeld pomponasters met hun dichte, bijna bolronde bloemhoofdjes, die in vrijwel alle kleuren verkrijgbaar zijn. De planten bereiken een hoogte van 50-60 cm.

Hoge snijasters zijn eveneens uitstekende bloemen voor de vaas en worden 70-90 cm hoog.Tot deze groep behoren de planten van de ‘Duchess’-serie, die vrij laat bloeien en aan Chrysanten doen denken. Kenmerkend voor de ‘Princess’-serie zijn de geplooide kroonbladeren, terwijl de enkelvoudige bloemen van de ‘Andrella’-serie sterk op margrieten lijken.

Veel van deze moderne groepen zaaiasters zijn in de loop der jaren doorlopend verbeterd, zodat ze redelijk ziekte vrij zijn.

Zaaiaster Eigenschappen
   
  Soort: Eenjarig
  Bloeiperiode: Juni, Juli, Augustus, September, Oktober
  Bijzonderheden: Gemakelijk te verzorgen, Goede snijbloem
  Standplaats: Zon
  Grond: Los, Voedselrijk
  Hoogte tot: 1 m
  Latijns/wetenschappelijke naam: Callistephus chinensis

De standplaats van de Zaaiaster

Zaaiasters zijn onontbeerlijk voor bonte perken en borders en kunnen daarnaast de hele zomer als snijbloemen in huis worden gehaald. De laagblijvende groepen zijn ideaal als omlijstingen. De dichte, compacte kussens kunt u ook goed in formele beplantingen toepassen. In balkonbakken en schalen bloeien ze onvermoeibaar, zolang u tenminste niet vergeet ze regelmatig water te geven. De hoge groepen zijn geschikt voor de achtergrond van bonte perken. Wilt u veel bloemen voor de vaas snijden, dan is een apart snijbloemenbed aan te bevelen. Zaaiasters passen in ongedwongen groepen ook in een border met vaste planten.


Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Tussen februari en april binnenshuis zaaien. De zaailingen een keer verspenen en vanaf half mei in de tuin planten. U kunt de asters ook vanaf april in de koude bak of onder een beschermend vlies direct op de bestemde plaats zaaien. Bij droogte regelmatig en royaal water geven. Uitgebloeide bloemen met de stengels verwijderen, zodat de planten doorlopend nieuwe knoppen kunnen produceren. Na de eerste flinke vorst de planten met de wortels uit de grond trekken en verwijderen. Breng daarna mulch aan op de grond ter bescherming in de winter.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop in het voorjaar zaad of vanaf mei voorgekweekte jonge planten. Koop nooit voorgekweekte planten met verwelkte, gevlekte of bruine bladeren. Neem ook geen oud zaad. Controleer de datum op de verpakking. De hoge rassen leveren aantrekkelijke en lang houdbare snijbloemen op voor bonte zomer boeketten. Vanaf juni kunt u beter geen zaaiasters meer planten, omdat ze bij ongunstig weer slecht inwortelen en laat of niet gaan bloeien. Volle zon. Zaaiasters gedijen het beste op een warme plaats in de volle zon. Voedselrijke, normale tuingrond. De planten geven de voorkeur aan zandhoudende leemgrond. Te zware of te lichte grond met compost verbeteren. Zaaiasters zijn gevoelig voor de verwelkingsziekte, die door een schimmel wordt veroorzaakt. De stengels worden dan zwart, de planten verwelken en sterven af. Aangetaste planten direct vernietigen! Kies bij voorkeur resistente rassen en plant de aster ieder jaar op een andere plaats.

Aanbevolen berichten