Klus-info.nl

Home » Tuinieren » Bloemen en planten » Perk- & borderplanten » Vuurpijl

Vuurpijl

Vuurpijlen bloeien op lange, bladloze stengels. Vaak hebben ze vuurrode knoppen aan de top, die van onderaf opengaan en naar boven toe geel uitlopen. Ze lijken op hangende buisjes. Er zijn echter ook eenkleurige rassen. De lange, rietachtige bladeren blijven ook ’s winters groen en vormen compacte pollen.

Het bekendst zijn de rassen, die in veel kleuren en verschillende hoogten worden aangeboden. Beproefde rassen zijn bijvoorbeeld ‘Alcazar’ (rood, 90 cm), ‘Canary’ (lichtgeel, 60 cm), ‘Fyrverkeri’ (oranjerood, 80 tot 100 cm), ‘Lemon Ice’ (zwavelgeel, 90 cm), ‘Royal Standard’ (geel met rood, 100 cm) en ‘Safranvogel’ (zalmroze, 80 tot 100 cm).

Kniphofia uvaria heeft dichte, knotsvormige bloeiwijzen, waarvan de gele kleur in rood overgaat. De planten worden ongeveer 100-120 cm hoog. Het ras ‘Grandiflora’ met bijzonder mooie, grote bloemen is een aanrader.

Kniphofia galpinii, een dwergvuurpijl, wordt slechts 60 tot 70 cm hoog en heeft slanke bloemen in oranje tinten.

Vuurpijl Eigenschappen
   
  Soort: Meerjarig
  Bloeiperiode: Juli, Augustus, September, Oktober
  Bijzonderheden: Goede snijbloem, Ongevoelig voor ziekten
  Standplaats: Zon
  Grond: Voedselrijk, Doorlatend
  Hoogte tot: 1,5 m
  Latijns/wetenschappelijke naam: Kniphofia

De standplaats van de Vuurpijl

De ongebruikelijke tinten en vormen van vuurpijlen zorgen in een gemengde aanplanting voor welkome contrasten. Het is belangrijk dat u de juiste standplaats kiest. Vuurpijlen houden van voedsel- en humusrijke grond, die ’s zomers niet te veel mag uitdrogen en ’s winters goed doorlatend moet zijn. Door hun rietachtige bladeren passen ze goed in de buurt van een tuinvijver, waar ze echter in geen geval echt nat mogen staan. Ook voor zonnige borders met steppeplanten zijn ze goed bruikbaar. Laat ze ’s zomers echter niet uitdrogen. U kunt vuurpijlen ook in kleine groepjes planten, bijvoorbeeld op beschutte, zonnige plaatsen in gemengde borders, langs schuttingen of groepen houtige gewassen of langs een oprit. Hun schoonheid zal er zeker goed tot zijn recht komen. De doorgaans lage planten in een natuur- of rotstuin kunt u het beste met dwerg vuurpijlen combineren.


Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Dit is de beste tijd om vuurpijlen te planten. Bij overwinterde exemplaren de mulch laag verwijderen.Voordat ze opnieuw uitlopen, moet u doodgevroren, bruine bladeren dicht boven de grond afsnijden. Nu kunt u ook oude pollen vermeerderen. Om zaadvorming te voorkomen, snijdt u de stengels dicht boven de grond af als de bloemen uitgebloeid zijn. Bind de bladeren voor de winter bovenaan samen om het hart en de wortels tegen vocht te beschermen. Daarna een flinke laag mulch aanbrengen en met dennentakken verzwaren.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop grote, gezonde planten als u wilt dat ze nog in hetzelfde jaar bloeien. Kleinere planten doen dat pas het jaar erna. Koop nooit planten met vergeelde of verlepte bladeren. Deze wortelen niet gemakkelijk in. Gedurende de winter de bladeren van de vuurpijlen tentvormig met kranten afdekken, om het hart van de planten en de vlezige wortels te beschermen. Vuurpijlen zijn houdbare snijbloemen voor in de vaas en in bloemstukjes. Zon. Alle vuurpijlen houden van een warme standplaats in de volle zon. Doorlatende grond. Zorg voor diepe, zandige grond waar u royaal compost doorheen mengt. In natte grond gaan de wortels snel rotten. Vuurpijlen zijn niet erg ziektegevoelig. In de winter echter kunnen de wortels door natte grond gaan rotten. De bladeren verwelken en vergelen dan. Voorkom dit door de grond voor het planten met een laag zand doorlatender te maken en met compost te verbeteren,

Aanbevolen berichten