Klus-info.nl

Home » Tuinieren » Bloemen en planten » Perk- & borderplanten » Violier

Violier

De zoetgeurende violieren bloeien in talrijke schakeringen crèmewit, geel, roze, rood, violet en lavendel. De grijsgroene of grijze bladeren vormen een mooi contrast met de intense kleuren van de bloemen. Violieren zijn afkomstig uit de landen rond de Middellandse Zee, waar ze als half-heesters groeien. Veel rassen zijn niet geheel winterhard en worden daarom in ons klimaat meestal eenjarig gekweekt.

De laagblijvende rassen kunnen een hoogte van 30-40 cm bereiken. Voor de tuin is aan te bevelen Matthiola incana Brompton Groep, verkrijgbaar als zaadmengsel. De planten bloeien roze, rood, paars, geel en wit.

De hoge rassen hebben veel langere stengels en worden 50-100 cm hoog. Zeer bekend is het mengsel ‘Mammouth Excelsior’, in veel verschillende kleuren en gedeeltelijk gevuld bloeiend. Per kleur verkrijgbaar in ondermeer roze, karmijnrood, lavendelblauw, geel en wit zijn de rassen van de ‘Flash’ serie. Deze langstelige violieren zijn uitstekende snijbloemen.

Violier Eigenschappen
   
  Soort: Eenjarig
  Bloeiperiode: Juni, Juli, Augustus, September
  Bijzonderheden: Goede snijbloem, Geurend
  Standplaats: Zon
  Grond: Voedselrijk, Kalkhoudend
  Hoogte tot: 1 m
  Latijns/wetenschappelijke naam: Matthiola incana

De standplaats van de Violier

Met violieren geeft u uw tuin levendige kleur accenten. Apart of in kleine groepen geplant, zijn ze geschikt voor een zomerse border of voor speciale snijbloemen bedden. Met de lage rassen kunt u een tuinpad omlijsten. Ze zijn ook geschikt als kuipplanten en verfraaien dan uw balkon of terras. Niet alleen door de mooie kleuren maar ook door hun geur. Als u bij snij violieren alle zij scheuten verwijdert, worden ze hoger. Ze bloeien dan meestal ook vroeger. Plant hoge rassen wat dichter bij elkaar, zodat ze elkaar steun kunnen geven en bij harde wind minder snel omvallen. Bind ze zo nodig op.


Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Zaai vanaf maart in opkweek bakken op de vensterbank. Bedek het zaad dun met aarde. Verwijder de zwakke zaailingen en verspeen alleen de krachtigste exemplaren. Plant de zaailingen na de ijsheiligen in de volle grond. Verwijder uitgebloeide bloemen om nieuwe knopvorming te bevorderen. Hoge rassen aan stokken opbinden. Geef de planten water voordat u bloemen snijdt voor de vaas. Na de eerste strenge vorst de doodgevroren planten uittrekken. Gezonde planten composteren.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop in het voorjaar vers zaad en zaai de planten in mei. U kunt ook voorgekweekte planten met gezonde, groene bladeren kopen. Koop nooit planten die al bloeien. Die ontwikkelen bijna geen nieuwe knoppen meer. Lage rassen zijn ook geschikt voor in kuipen of plantenbakken. Violieren zijn zoutgevoelig, geef daarom maar weinig mest. Overbemesting bevordert weliswaar de groei, maar verzwakt de stengels. Zon. Violieren bloeien in de volle zon het rijkst. Ze ontwikkelen dan ook bijzonder stevige stengels. Doorlatende grond. Violieren geven de voorkeur aan kalkhoudende, licht alkalische grond met veel organisch materiaal. Bladwantsen en hun larven kunnen violieren aantasten. Ze zuigen aan de bladeren, knoppen en scheuten. Het weefsel rond de zuig plekken sterft af en de planten groeien misvormd. Verzamel de plaaginsecten. Bij een ernstige aantasting gebruikt u een insecticide.

Aanbevolen berichten