Klus-info.nl

Home » Tuinieren » Bloemen en planten » Perk- & borderplanten » Stokroos

Stokroos

Stokrozen zijn al sinds de zestiende eeuw bekend en komen veel voor in plattelands of boerentuinen. Het zijn vaste planten die meestal tweejarig worden gekweekt. Als u jaarlijks zaait, beschikt u elk jaar over prachtig bloeiende stokrozen.

De bloemen verschijnen van juli tot september. Ze bloeien roze, framboos kleurig, purperrood, geel, wit of tweekleurig en zijn gevuld of ongevuld. De planten kunnen ruim 2 m hoog worden, waarvan de aarvormige bloeiwijzen meer dan 1 m in beslag nemen. Aangezien de bloemen van onderen naar boven opengaan, duurt de bloeiperiode zeer lang. De bloemstengels groeien uit bladrozetten.

De bladeren van stokrozen zijn matgroen, vijf- tot zevenlobbig en hebben een ruw viltige bovenkant. Stokrozen worden vaak in kleurrijke zaadmengsels aangeboden. Een prachtig mengsel van gevuldbloemige stokrozen is bijvoorbeeld ‘Summer Carniaval’.

Stokroos Eigenschappen
   
  Soort: Tweejarig
  Bloeiperiode: Juli, Augustus, September
  Bijzonderheden: Gemakelijk te verzorgen
  Standplaats: Zon
  Grond: Voedselrijk, Doorlatend
  Hoogte tot: 2 m
  Latijns/wetenschappelijke naam: Alcea rosea

De standplaats van de Stokroos

Plant stokrozen bij voorkeur in kleinere groepen. In plattelands tuinen of natuurlijk aangelegde tuinen komt het landelijke karakter van deze bloemen het best tot z’n recht. Aan een pergola, een hek of schutting of tegen een huismuur op het zuiden komt de schilderachtige schoonheid bijzonder goed uit. Hier vinden de rozen ook bescherming tegen de wind. In groepen geplant, zetten de opvallende bloeiwijzen van de stokrozen accenten op de achtergrond van een border met vaste planten of vóór hoge sierheesters.


Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Compost en organische mest door de grond rond de planten werken. Dan met mulch afdekken om de grond vochtig te houden. Opgroeiende planten met stokken steunen. De beste tijd om tweejarige stokrozen te zaaien is juni en juli. Plant in augustus of september de voorgekweekte jonge planten. Uitgebloeide stokrozen tot de bladrozet terug snijden. Ze kunnen dan in het volgende jaar nog een keer zwak bloeien. De planten voor de winter met bladeren en takken afdekken.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop compacte, nog niet bloeiende jonge planten met fris groene bladeren. U kunt ook zaad kopen en de planten zelf opkweken. Koop nooit planten met vlekken op de bladeren. Gebruik geen zaad uit oude, open zakjes. Stokrozen hebben ondersteuning nodig. Bind elke plant afzonderlijk vast aan een lange steunstok. Als u de planten na de bloei niet terug snoeit, ontwikkelt zich zaad waarmee u de volgende generatie kunt opkweken. Zon. Stokrozen bloeien het mooist op een zonnige, warme en tegen de wind beschutte standplaats. Voedselrijke grond. Om optimaal te kunnen gedijen, hebben de planten veel voedingsstoffen nodig en goed doorlatende grond. Stokrozen kunnen een enkele keer door roest worden aangetast. Symptomen van deze schimmelziekte zijn gele vlekken aan de toppen van de bladeren en roze vlekken op de onderkant ervan. Vernietig aangetaste bladeren. Voorkom bij het water geven dat de bladeren van de planten nat worden.

Aanbevolen berichten