Klus-info.nl

Home » Tuinieren » Bloemen en planten » Perk- & borderplanten » Statice

Statice

Statice (Limonium sinuatum), ook wel eens lamsoor of zeelavendel genoemd, is een veelzijdig te gebruiken zomerbloem. De planten vormen aardige bladrozetten met 60-90 cm hoge, gevorkte bloemstengels.

De echte bloemen zijn klein, wit of geel en vallen zeer snel van de plant.

Lang houdbaar daarentegen zijn de papierachtige schutbladeren die de bloemen omhullen. Ze zijn er in talrijke stralende kleuren, van wit, geel en roze tot lavendel kleurig, blauw en purper. Enkele aan te bevelen rassen zijn bijvoorbeeld ‘Candissimum’ (wit), ‘Goldküste’ (geel), ‘Roseum Superbum’ (roze) en ‘Atrocoeruleum’ en ‘Modra’ in donkerblauw. Van statice zijn ook zaadmengsels verkrijgbaar: alle kleuren door elkaar, in pastelkleuren of ton-sur-ton.

Statice Eigenschappen
   
  Soort: Eenjarig
  Bloeiperiode: Juli, Augustus, September, Oktober
  Bijzonderheden: Goede snijbloem, Droogbloem
  Standplaats: Zon
  Grond: Los, Doorlatend, Kruimelig
  Hoogte tot: 1 m
  Latijns/wetenschappelijke naam: Limonium sinuatum

De standplaats van de Statice

De planten geven de voorkeur aan een warme, zonnige standplaats. Door haar eigenzinnige groeiwijze past statice niet in iedere border met zomerbloemen. Maar voor schuttingen, hekken of huismuren geplant, komen de stralende kleuren goed tot hun recht. Lage rassen worden ongeveer 30 cm hoog en zijn geschikt voor bakken en kuipen, maar ook als omlijsting van bedden of paden. Het zaad is naar kleur gesorteerd of als bonte mix verkrijgbaar. Als u statice alleen voor het kweken van droogbloemen wilt planten, kunt u ze combineren met Strobloemen (Helichrysum tracteatum), Helipterum (Helipterum roseum) en Papierbloemen (Xeranthemum annuum). Leg een apart bed aan waar u de bloemen regelmatig kunt snijden.


Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Vanaf maart kunt u statice binnenshuis zaaien. In warme streken is het mogelijk de planten in april rechtstreeks in de volle grond te zaaien. Deze planten zullen echter wat later bloeien. U kunt te allen tijde enkele takjes voor de vaas snijden. Wilt u statice drogen, dan snijdt u de bloemen net voor de knoppen opengaan. U kunt de bloemen tot de eerste vorst snijden en drogen. Als u uit het hele spectrum van kleuren en rassen wilt kiezen, kunt u het beste een catalogus van een postorderbedrijf aanvragen. Bestel het zaad op tijd.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop zaad of gezonde jonge planten. Let erop dat de wortels nog niet uit het afvoergat groeien. Koop nooit te grote planten, omdat de penwortels bij het omplanten gemakkelijk worden beschadigd. Dat betekent een slechte start. Snij regelmatig bloemen af, zodat de plant gestimuleerd wordt nieuwe knoppen te ontwikkelen. Koop alleen schoongemaakte en losse zaden. Niet gereinigd en samenklonterend zaad kiemt veel minder goed. Zon. Statice geeft de voorkeur aan een standplaats in de volle zon. Enkele uren schaduw zorgen al voor een minder goede bloei. Zandige, doorlatende grond. Een goede drainage is zeer belangrijk, omdat de planten gemakkelijk rotten. Statice kan door bladluizen worden aangetast. Deze zuigen aan de planten en kunnen daarbij ziekten overbrengen. Een sterke aantasting bestrijdt u met een oplossing van zachte zeep en spiritus of met een middel op basis van pyrethrum.

Aanbevolen berichten