Siernetels worden vooral gewaardeerd om hun bonte bladeren met mooie patronen en minder vaak om hun onooglijke, witachtige of lichtviolette bloemen. Door hun attractieve, sierlijke bladeren zijn siernetels ook als kamerplanten populair.

De lipbloemen staan in pluimen en verschijnen van juni tot september. U kunt ze beter verwijderen, zodat de plant alle energie aan de ontwikkeling van de prachtige bladeren kan besteden.

De netelachtige bladeren van siernetels zijn eirond en lopen spits toe en hebben getande of soms ook gladde randen. Ze kunnen een- of meerkleurig zijn en laten uiteenlopende patronen zien. Mooi zijn bladeren waarvan de rand een andere kleur heeft. Het kleurenscala van de bladeren is verbazingwekkend bont: intens groen, geelgroen, geel, crèmekleurig, roze, rood en bruinrood. Deze kleuren komen in verschillende combinaties voor.

Siernetel Eigenschappen

Soort:

    Eenjarig

Bloeiperiode:

    Juni, Juli, Augustus, September

Bijzonderheden:

    Gemakelijk te verzorgen

Standplaats:

    Halfschaduw

Grond:

    Voedselrijk, Humusrijk

Hoogte tot:

    75 cm

Latijns/wetenschappelijke naam:

    Coleus Blumei Groep

De standplaats van de Siernetel

Met de schitterend gekleurde bladeren van de siernetel kunt u perken, borders en kuipen in de halfschaduw tot een ware kleurenzee omtoveren. Veel rassen gedijen ook heel goed op plaatsen die gedeeltelijk in de zon liggen. Als ze maar voldoende water krijgen. Plant siernetels in borders met zomerbloemen. U kunt de border elk jaar anders inrichten. Gebruik daarbij de bonte siernetels als een steeds terugkerend element. In de schaduw onder bomen kunt u met siernetels kleurrijke eilandjes maken. In halfbeschaduwde borders zijn siernetels zeer aantrekkelijk naast andere sierlijke bladplanten of vaste planten. In kuipen op het terras of balkon komen ook siernetels met zeer fijne patronen tot hun recht, want hier worden de planten vaak van dichtbij bekeken.

Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Vanaf half mei jonge siernetels buiten planten. Houd een onderlinge afstand aan van 20-30 cm. Werk van tevoren compost door de bovenste laag van de aarde en dek deze af met mulch om de planten vochtig te houden. Geef de siernetels eens per maand een volledige meststof. Geef water als de grond droog aanvoelt. Snij stekken van de planten en laat deze in glazen met water wortelen. Ververs het water wekelijks om rotting te voorkomen. Pot de stekken op zodra ze krachtige wortels hebben.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop in het vroege voorjaar compacte planten met een goed wortelstelsel en talrijke zijscheuten in potten van 10 cm doorsnee. Koop nooit verlepte, bloeiende of langgerekt groeiende planten met slechts één harttak. Verwijder de bloemen als u geen zaad wilt. Dit bevordert de groei van de bladeren. Plant in het najaar enkele siernetels in potten voor de overwintering in huis. Snij ze van tevoren terug, voor een compacte groei. Halfschaduw. In gematigde klimaatzones zijn siernetels ook goed bestand tegen zon, maar ze hebben dan meer en regelmatig water nodig. Vochtige, voedselrijke grond. Dek de grond af met compost of bladeren. Warmte en droogte bevorderen aantastingen door spint. Op de bladeren ontstaan fijne, zilverachtige spikkels. De insecten zitten vaak op de onderkant van de bladeren. Verwijder aangetaste delen en bespuit de planten met een kalizeep preparaat. Geef rijkelijk water.