Klus-info.nl

Home » Tuinieren » Bloemen en planten » Perk- & borderplanten » Schildzaad

Schildzaad

Schildzaad vormt lage kussens die zich sterk uitbreiden en aan de onderkant verhouten. De smalle, grijze, viltige bladeren zien er het gehele jaar zeer aantrekkelijk uit. In het voorjaar verdwijnen de bladeren bijna onder de weelderige pracht van de goudgele bloemschermen. Deze ruiken naar honing en lokken talloze vlinders, hommels en andere insekten aan.

Alyssum saxatile wordt 25 tot 50 cm hoog en omvat mooie tuinsoorten. ‘Plenum’ draagt gevulde bloemen. ‘Citrinum’ bloeit licht citroengeel, ‘Goldkugel’ en de maar 20 cm hoge ‘Compactum’ daarentegen goudgeel.

Alyssum montanum blijft met 15 cm hoogte iets kleiner dan A. saxatile. De laag liggende stengels, die in april en mei vol zitten met goudgele bloemen, bloeien echter net zo weelderig.

Schildzaad Eigenschappen
   
  Soort: Meerjarig
  Bloeiperiode: April, Mei, Juni
  Bijzonderheden: Gemakelijk te verzorgen, Geurend
  Standplaats: Zon
  Grond: Doorlatend, Kalkhoudend
  Hoogte tot: 50 cm
  Latijns/wetenschappelijke naam: Alyssum saxatile, Alyssum montanum

De standplaats van de Schildzaad

Schildzaad vormt geurige, opvallend gele bloemkussens en kan op allerlei manieren worden toegepast. In de rotstuin is deze plant, die dol is op zon, uitstekend op zijn plaats. Bijzonder goed komen de bloemenslingers tot hun recht, wanneer ze over stenen en rotsmuren naar beneden groeien. Droge glooiingen verdwijnen al snel onder de bloemenpracht van het schildzaad. Zelfs in smalle voegen en kieren in droge muren gedijt deze gemakkelijke plant zonder problemen. Het verdient aanbeveling al tijdens de bouw van de muur schildzaad tussen de stenen te zetten. Als rand om een bloemperk is vooral de lage soort Alyssum montanum geschikt. Ook paden gaan er levendiger uitzien, wanneer er schildzaad en andere kussenvormende planten langs worden geplant. De hogere soorten moeten regelmatig gesnoeid worden.


Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
U kunt schildzaad vanaf maart in kistjes zaaien. Houd dit bij 21-24°C gelijkmatig vochtig. Het zaad heeft ongeveer drie weken nodig om te kiemen. Plant nu ook gekochte jonge planten. Snij uitgebloeide bloemen weg. Daardoor blijft de plant compact en wordt zaadvorming voorkomen. Geef de plant wat complete mest, zodat hij veel nieuwe scheuten krijgt. Beste plant tijd. De planten kunnen nog goed groeien en bloeien het volgend voorjaar al volop. Schildzaad is winterhard en kan jarenlang op dezelfde plaats blijven staan.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop compacte planten in het voor- of najaar in potten. Koop in het begin van de lente zaad om zelf te zaaien. Koop nooit planten die verlept zijn, gele bladeren hebben of tekenen van verrotting vertonen. Verouderde planten kunnen na de bloei worden teruggesneden tot 5-10 cm en zo worden opgeknapt. Schildzaad vormt pen wortels en is daardoor moeilijk te delen. Vermeerder het door stekken of zaaien. Volle zon. Schildzaad gedijt het beste op een plaats in de volle zon en kan ook tegen hitte. Doorlatende grond, die schraal en droog mag zijn, is het beste. Op zware, natte grond gaan de planten al snel rotten. Schildzaad is erg gevoelig voor natte voeten. Op zware, natte grond is deze plant snel aangetast door wortelen stengelrot. Symptomen hiervan zijn gele stengels en bladeren die rotten en afsterven. Graaf de planten uit. Breng vervolgens drainage aan of zet ze in losse, doorlatende grond.

Aanbevolen berichten