Klus-info.nl

Home » Tuinieren » Bloemen en planten » Perk- & borderplanten » Scharnierplant

Scharnierplant

Scharnierplanten hebben dichte schijnaren met talrijke roze of witte bloemen op slanke, tot 1,2 m hoge kaarsrechte stengels met lange, lancetvormige bladeren. De naam is afgeleid van een ongewone eigenschap van de planten: de bloemen zitten aan ‘scharnieren’ en kunnen zich draaien in vrijwel elke gewenste positie.

Populaire rassen zijn de vroegbloeiende ‘Summer Snow’ (80-90 cm hoog) en de violetroze ‘Bouquet Rose’ (70 cm hoog), beide zijn ook goede snijbloemen. Als de bloeiwijzen vanaf juli van onderen naar boven opengaan, doen ze aan grote erica-bloe-men denken. Bijzonder groot zijn de violetrode bloeiwijzen van ‘Summer Spire’, die circa 120 cm hoog kan worden. De 60 cm hoge ‘Vivid’ groeit compact en heeft purperroze bloemen die in september en oktober verschijnen.

Scharnierplant Eigenschappen
   
  Soort: Meerjarig
  Bloeiperiode: Juni, Juli, Augustus, September
  Bijzonderheden: Gemakelijk te verzorgen, Ongevoelig voor ziekten
  Standplaats: Zon, Halfschaduw
  Grond: Voedselrijk, Humusrijk
  Hoogte tot: 1,25 m
  Latijns/wetenschappelijke naam: Physostegia virginiana

De standplaats van de Scharnierplant

Scharnierplanten zijn eigenlijk veel te weinig in de tuin te vinden. Op de optimale standplaats breiden ze zich via de kruipende wortelstokken echter snel uit. In een border vormen de hoge, rechtopgroeiende scharnierplanten welkome contrasten met lage, pollenvormende planten. Combineer deze krachtige groeiers echter liever niet met zwakgroeiende planten, omdat ze deze al snel overwoekeren. In een natuurlijke tuin voelen ze zich bijzonder goed op een halfbeschaduwde standplaats, waar ze ongehinderd kunnen groeien. Ook aan de rand van een vijver met ruimte om in de breedte te groeien, voelen scharnierplanten zich uitstekend op hun plaats. Ze gedijen daar even goed als in de vochtige weilanden in Noord-Amerika, waar ze oorspronkelijk vandaan komen. Reserveer voor deze lang bloeiende vaste planten ook een plaats in een snijbloemenbed. Ze zijn in de vaas lang houdbaar.


Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Scharnierplanten kunt u in maart en april planten. Ze moeten om de twee tot drie jaar worden gedeeld, waarbij u alleen de buitenste delen terugplant. U kunt ze ook in april in de vollegrond zaaien. De zaailingen zullen in het tweede jaar bloeien. Op plaatsen met veel wind moeten de hoge rassen worden ondersteund, bijvoorbeeld met tonkinstokken en touw. Bij droogte hebben de planten royaal water nodig. Bescherm de grond met een laag mulch tegen uitdrogen. Snij de stengels van uitgebloeide bloemen dicht boven de grond af. In koude streken met takken afdekken.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop in het voorjaar scharnierplanten met gezonde bladeren in niet te kleine potten. Koop nooit planten waarvan de wortels al uit het potgat groeien. Neem ook geen planten met slaphangende of verwelkte bladeren. Snij de stengels als de bloemen zijn uitgebloeid dicht boven de grond af. Voldoende ruimte is belangrijk voor de planten. Ze zijn in staat zich sterk uit te breiden, maar verdragen geen concurrentie van andere planten. Volle zon tot halfschaduw. Als scharnierplanten niet voldoende zon krijgen, zijn minder stralende bloemen het gevolg. Voedsel- en humusrijke grond, die bij voorkeur veel organisch materiaal bevat en licht vochtig is. Scharnierplanten kunnen af en toe worden aangetast door bladwantsen, die knoppen, scheuten en bladeren beschadigen. Misvormingen en het afsterven van de planten zijn uiteindelijk het gevolg. Verzamel de wantsen ’s morgens. Ze zijn dan nog niet zo beweeglijk.

Aanbevolen berichten