Klus-info.nl

Home » Tuinieren » Bloemen en planten » Perk- & borderplanten » Rudbeckia

Rudbeckia

Tot het plantengeslacht Rudbeckia behoren zowel een- en tweejarige planten als ook vaste planten. Op deze pagina worden de vaste planten besproken.

Rudbeckia fulgida ‘Goldsturm’ is een uitbundige bloeier. De grote oranjegele bloemen hebben een bolvormige, zwartbruine schijf in het midden. De planten worden maximaal 80 cm hoog. Rudbeckia lacinata ‘Goldball’ daarentegen, kan tot 2 m hoog worden en heeft dicht gevulde, bolvormige bloemen. Een prachtige plant voor een landelijke tuin. Rudbeckia nitida ‘Herbst sonne’ kan eveneens 2 m hoog worden. De omgeslagen, enkelvoudige bloemen doen aan parachutes denken. Alle soorten en rassen van deze vaste planten groeien sterk en worden spoedig omvangrijke struiken.

Rudbeckia Eigenschappen
   
  Soort: Meerjarig
  Bloeiperiode: Juli, Augustus, September
  Bijzonderheden: Gemakelijk te verzorgen, Goede snijbloem
  Standplaats: Zon
  Grond: Voedselrijk
  Hoogte tot:
  Latijns/wetenschappelijke naam: Rudbeckia

De standplaats van de Rudbeckia

Rudbeckia’s zijn bij uitstek planten voor zonnige bedden en borders. De lage ‘Goldsturm’ is vooral voor kleine tuinen aan te bevelen. De planten gedijen in de zomer ook uitstekend in een ruime kuip op het balkon of het terras. De hoge soorten en rassen komen mooi uit voor een schutting, die de planten tegelijk wat houvast geeft. Maar ze trekken met de stralendgele bloemen ook de aandacht in iedere border, omdat ze in korte tijd tot brede groepen uitgroeien.


Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Jonge rudbeckia's kunt u vanaf maart/april planten. Verrijk de grond van tevoren met compost of verteerde mest. Strooi voor de bloei een kleine hoeveelheid van een volledige meststof om de planten en werk dit door de aarde. Hoge planten hebben ondersteuning nodig. Geef bij droogte rijkelijk water. Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen. Hoge soorten en rassen snoeit u in het late najaar tot 15 cm terug. Verdeel daarna compost om de planten.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop stevige, jonge planten. Ze mogen best al wat groter zijn, zolang ze maar een compacte vorm hebben en niet geel van kleur zijn. Koop nooit jonge planten met gelige bladeren of lange, dunne scheuten met ver uit elkaar staande bladeren. Schud na een regenbui het water van de bloemen, zodat het gewicht de dunne stengels niet al te zeer belast. Het ras ‘Goldsturm’ kunt u heel goed door zaad vermeerderen. Strooi het zaad op de bestemde plaats en druk het aan. Volle zon. Rudbeckia's hebben ten minste zes uur directe zon per dag nodig om tot stevige en gezonde planten op te groeien. Doorlatende, voedselrijke grond. Bij langdurige droogte moet u de planten rijkelijk water geven. Bladaaltjes boren zich in de bladeren en laten daarbij vraatgangen en bruine vlekken achter. Verwijder en vernietig de aangetaste bladeren. Gooi deze bladeren in geen geval op de composthoop. Bij een ernstige aantasting hebt u helaas een insecten dodend middel nodig.

Aanbevolen berichten