Klus-info.nl

Home » Tuinieren » Bloemen en planten » Perk- & borderplanten » Rodgersia

Rodgersia

Rodgersia’s zijn in de tuin met enkele soorten en rassen vertegenwoordigd. Het gaat om imposante, hoog en breedgroeiende vaste planten met grote, handvormig samengestelde, gerimpelde, diep geaderde bladeren op stengels, die uit dikke, kruipende wortelstokken voortkomen. De planten bloeien in juni en juli met aantrekkelijke, lange, licht overhangende pluimen.

Rodgersia podophylla wordt 90-120 cm hoog. De vijfdelige bladeren glanzen licht en kunnen een doorsnee van 50 cm bereiken.Typerend zijn de bronskleur bij het uitlopen en de bruine haartjes. De lange bloempluimen zijn crèmekleurig. Bekende rassen zijn Pagode’, ‘Smaragd’ en ‘Rotlaub’. De jonge bladeren van de laatstgenoemde hebben een roodbruine tint.

Rodgersia pinnata bereikt dezelfde hoogte en heeft zes- tot negendelige bladeren en roodachtige stengels. De bloempluimen van de zuivere soort zijn rijk vertakt De stengels kunnen tot 1 m lang worden. ‘Alba’ bloeit zuiverwit, ‘Rubra’ dieprood en ‘Superba’ lichtroze. Deze laatste heeft in het najaar mooie, donkerrode zaaddozen.

Rodgersia aesculifolia kan 70-180 cm hoog worden en heeft zevendelige bladeren die aan kastanjebladeren doen denken. De bloemstengels met de witte pluimen worden 70-100 cm lang.

Rodgersia sambucifolia blijft met een hoogte van 60-90 cm het laagst. Deze soort heeft mooie, drie- tot vijfdelige bladeren en dichte, witte bloempluimen. ‘Rothaut’ valt op door de bruinrood uitlopende bladeren.

Van de overige rassen binnen dit geslacht is ondermeer de 120 cm hoge ‘Purdomii’ de moeite waard. De zestot zevendelig samengestelde bladeren zijn bij het uitlopen

Rodgersia Eigenschappen
   
  Soort: Meerjarig
  Bloeiperiode: Juni, Juli
  Bijzonderheden: Gemakelijk te verzorgen
  Standplaats: Halfschaduw, Schaduw
  Grond: Voedselrijk, Humusrijk, Vochtig
  Hoogte tot: 2 m
  Latijns/wetenschappelijke naam: Rodgersia

De standplaats van de Rodgersia

Plant rodgersia’s op een vochtige, halfbeschaduwde plaats met veel ruimte. In een halfbeschaduwde border met vaste planten hebben rodgersia’s een dominerende functie. Zet de planten in kleine groepen op de achtergrond. Aan de rand van groepen houtige gewassen vinden de planten de benodigde halfschaduw en bovendien beschutting tegen de wind. In de schaduw van muren en gevels heersen soortgelijke omstandigheden. Zet de planten zo, dat ze ’s middags enige schaduw krijgen. Aan de rand van een vijver zetten rodgersia’s duidelijke accenten. Hoe zonniger de standplaats is, hoe vochtiger de grond moet zijn.


Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Gunstige planttijd. Nu kunt u ook oudere rodgersia’s vermeerderen. Haal daarvoor de planten uit de grond om ze te delen of om wortelstekken te snijden. Kweek deze op in afzonderlijke potten. Geef naar behoefte water. De grond moet ten minste 20 cm diep vochtig zijn. Een mulchlaag op de grond helpt het vocht vast te houden. Uitgebloeide bloempluimen verwijderen. Snij in deze tijd de planten tot een handbreed terug. Vervolgens met bladeren afdekken, in koude streken aanvullend nog met rijshout bedekken.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop in het voorjaar compacte jonge planten in potten. Kies uitsluitend planten met gezonde, donkergroene bladeren. Koop nooit planten met opgerolde of verdroogde bladpunten. Dit duidt op watergebrek. Bemest de planten in het voorjaar met compost en beendermeel, zodat ze van voldoende voedingsstoffen worden voorzien. De planten hebben een tegen de wind beschutte plaats nodig, zodat de grote bladeren niet kapot waaien. Halfschaduw tot schaduw. Rodgersia’s verdragen zon alleen bij een hoge vochtigheid van de lucht en de grond, bijvoorbeeld aan de oever van een vijver. Vochtige, humusrijke grond. Rodgersia’s hebben veel voedsel nodig. Directe straling van de zon of hevige wind veroorzaakt bruine bladranden of verdroogde, afgestorven delen op de bladeren. Bij watergebrek rollen bladeren en bloemen zich op of vallen af. Geef dan direct water. U kunt ook overwegen om de rodgersia’s op een betere standplaats te planten.

Aanbevolen berichten