Primula’s bloeien in talloze witte, gele, rode, roze en purperen tinten. Er bestaan zeer veel soorten en rassen. Om het grote aanbod enigszins overzichtelijk te maken, delen we hier de planten in de volgende groepen in: Tot de kussen of zodenvormende behoren talrijke laagblijvende soorten en rassen. Vele daarvan beginnen al in februari te bloeien. Bijzonder populair zijn de rassen van de Primula Juliae Groep, die vanaf maart als kleurige tapijten bloeien. Bij etage primula’s staan de bloemen in twee of meer rozetvormige ‘verdiepingen’ om de stengels. De planten zijn in geel, oranje, roze, rood, violet en wit verkrijgbaar. Bolprimula’s of kogel sleutelbloemen hebben bolvormige bloeiwijzen. Er zijn diverse mooie rassen te koop.

Tot de klassieke soorten rekenen we hier de in maart en april bloeiende rassen van de Primula Elatior Groep, die ook wel slanke sleutelbloemen worden genoemd. Als botanische vorm is Primula elatior in Nederland en België inheems. Primula sieboldii is afkomstig uit Noordoost-Azië en bloeit in mei en juni met grote bloemen. Sommige rassen worden tot 60 cm hoog.

Primula Eigenschappen

Soort:

    Meerjarig

Bloeiperiode:

    Maart, April, Mei, Juni

Bijzonderheden:

    Gemakelijk te verzorgen, Ongevoelig voor ziekten

Standplaats:

    Halfschaduw

Grond:

    Voedselrijk, Doorlatend

Hoogte tot:

    75 cm

Latijns/wetenschappelijke naam:

    Primula

De standplaats van de Primula

Primula’s gedijen het best in de halfschaduw en in humus en voedselrijke grond. Primula sieboldii heeft daarnaast ook kalkarme grond nodig. Primula’s verdragen noch droge, noch doornatte aarde. Ideaal is losse, doorlatende grond die gelijkmatig vochtig wordt gehouden. In de tuin kunnen primula’s in de halfschaduw voor kleurige accenten zorgen. Alle primula’s zijn tevens geschikt voor balkonbakken en kuipen. Ze bloeien dan even mooi als in de volle grond. U mag alleen nooit vergeten de planten regelmatig water te geven. Uitgedroogde planten komen na de volgende giet beurt weliswaar in de meeste gevallen weer bij, maar ze bloeien minder lang.

Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Koop de planten pas in maart of april. Ze laten dan al kleur zien. Verdeel bij vochtig weer versnipperde boomschors rondom de potten om de planten tegen slakkenvraat te beschermen. Houd de primula’s gelijkmatig vochtig. Geef na een langere droogteperiode royaal water. Mest de planten in de bloeiperiode één keer bij. Bedek Primula sieboldii na het intrekken van de bladeren met compost om te voorkomen dat de planten de wortelstokken uit de grond duwen.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop planten waarvan de knoppen al kleur laten zien. Neem alleen diepgroene planten die een gezonde en sterke indruk maken. Koop nooit primula’s met beschadigde bladeren of planten met vlekken op de bladeren en stengels. In huis opkweken is mogelijk bij 20°C. Bij lagere temperaturen kiemt het zaad niet. Voor balkonbakken neemt u stevige jonge planten. Als ze volledig uitgebloeid zijn, kunnen ze in de tuin worden geplant. Halfschaduw. Primula’s geven de voorkeur aan lichte schaduw, maar ze gedijen ook in de zon, zolang ze voldoende water krijgen. Doorlatend, voedsel en humusrijk. Grond die rijk is aan organische bestanddelen voldoet het best. Primula’s kunnen door een van de bladvlekkenziekten worden aangetast. Symptomen daarvan zijn bruine vlekken op de bladeren. De planten zullen snel verwelken. Verwijder direct alle aangetaste delen. Dun te dicht bij elkaar staande planten uit.