Klus-info.nl

Home » Tuinieren » Bloemen en planten » Perk- & borderplanten » Phuopsis

Phuopsis

Phuopsis is een plantengeslacht dat uit slechts één soort bestaat, namelijk Phuopsis stylosa. De planten zijn meerjarig. Ze geven de voorkeur aan een zonnige standplaats met doorlatende, matig droge grond, maar ze gedijen ook nog in de halfschaduw.

Deze vaste plant groeit sterk woekerend en over de grond kruipend. Alleen de bloeiende stengels staan rechtop. Na verloop van tijd ontstaan er grote tapijten. Phuopsis vermeerdert zichzelf via de jonge planten die aan de vierkante scheuten ontstaan.

De bladeren hebben geen stelen, ze zijn lancetvormig en zitten met zes tot negen stuks in kleine kransen bij elkaar. Ze geuren evenals de stengels naar de geurstof cumarine, vooral als het heeft geregend.

De bloemen ruiken aromatisch zoet. Ze bestaan uitbolvormige bloeiwijzen van kleine, stervormige bloemhoofdjes die bij de zuivere soort roze zijn. Opvallend zijn de ver uitstekende stijlen. De planten bloeien van juni tot augustus.

Phuopsis Eigenschappen
   
  Soort: Meerjarig
  Bloeiperiode: Juni, Juli, Augustus
  Bijzonderheden: Gemakelijk te verzorgen, Geurend, Bodembedekker
  Standplaats: Zon, Halfschaduw
  Grond: Doorlatend, Matig droog
  Hoogte tot: 30 cm
  Latijns/wetenschappelijke naam: Phuopsis stylosa

De standplaats van de Phuopsis

Deze sterk groeiende planten bedekken zonder problemen ook grotere vlakken. In een grote rotstuin is meestal plaats genoeg voor de phuopsis. Stapelmuurtjes zijn snel door de planten begroeid, die dan in de bloeiperiode al van veraf goed zichtbaar zijn. Ook voor glooiingen zijn deze vaste planten geschikt. Door de snelle uitbreiding gaan ze onkruidgroei en erosie tegen. Voor een groep houtige gewassen, op een niet te donkere plaats, groeit en bloeit phuopsis eveneens uitstekend.


Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Gunstige plant tijd voor streken met koude winters. Phuopsis kan in de tuin worden geplant, zodra de grond weer bewerkt kan worden. U kunt nu ook zelf vermeerderen door de jonge planten die op de stengels ontstaan, eraf te halen en te planten. Deling is ook mogelijk: graaf de oude planten op, deel de wortels met een mes en plant de stukken direct in voorbereide grond. Alleen bij aanhoudende droogte hebben de planten water nodig. Gunstige plant tijd voor gebieden met zachte winters.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop in het voor- of najaar compacte, gezonde jonge planten in potten. Koop nooit zwakke planten met vergeelde bladeren of met bruine vlekken. Neem ook geen planten waarbij de wortels al uit de pot groeien. Als de planten te sterk woekeren kunt u om de twee jaar de buitenste delen met een scherpe spade afsteken. Deze delen kunt u opnieuw planten. De planten verspreiden een geur van cumarine, vooral na een regenbui. Zon tot halfschaduw. Phuopsis gedijt het beste in de zon, maar neemt ook genoegen met een standplaats in de halfschaduw. Doorlatende grond die ook voedselarm mag zijn. Zware grond moet met zand worden verbeterd. Phuopsis is doorgaans zeer sterk.Alleen in een zeer koude winter zonder sneeuw kan het tot bevriezingen komen. De planten lopen dan in het voorjaar slecht of zelfs helemaal niet uit. Meestal worden de gaten door de overige planten gesloten. Vindt u de open plekken storend, dan moet u bijplanten.

Aanbevolen berichten