Klus-info.nl

Home » Tuinieren » Bloemen en planten » Perk- & borderplanten » Phacelia

Phacelia

Het plantengeslacht Phacelia is thuis in Noord-Amerika. Bij ons worden twee eenjarige soorten geteeld, vooral als voedingsplanten voor bijen.

Phacelia campanularia wordt slechts 20-25 cm hoog. De hartvormige, matgroene, behaarde bladeren hebben gezaagde randen, veelal met een rode waas. Deze soort bloeit van juli tot september met talloze diepblauwe, klokjesvormige bloemen met vijf bloemblaadjes en een lichte basis. De meeldraden zijn opvallend groot en wit. In de handel worden verschillende rassen aangeboden, bijvoorbeeld ‘Bienenglück’, ‘Blue Bells’ en ‘Blaues Wunder’, alle met opvallende, stralende, gentiaan blauwe bloemen.

Phacelia tanacetifolia kan een hoogte bereiken van 60-100 cm. De planten hebben grote, lichtgroene, sterk geveerde en eveneens behaarde bladeren. De lichte, blauwviolette bloemen verschijnen van juni tot augustus en zitten in vertakte, aan de punten vreemd opgerolde aren bij elkaar. Hoewel de afzonderlijke bloemen klokjesvormig zijn, lijken de bloeiwijzen op fijn kantwerk door de talrijke, ver boven de bloemen uitstekende meeldraden. Deze soort is een beproefde groenbemestingsplant. De planten bedekken spoedig de grond en ontwikkelen een dicht wortelstelsel, dat de aarde goed losmaakt en daardoor de kwaliteit ervan bevordert.

Phacelia Eigenschappen
   
  Soort: Eenjarig
  Bloeiperiode: Juni, Juli, Augustus, September
  Bijzonderheden: Gemakelijk te verzorgen, Ongevoelig voor ziekten
  Standplaats: Zon
  Grond: Humusrijk
  Hoogte tot: 1 m
  Latijns/wetenschappelijke naam: Phacelia

De standplaats van de Phacelia

Phacelia’s stellen niet veel eisen en gedijen zelfs in schrale, droge delen van de tuin. Als groenbemesting wordt vooral Phacelia tanacetifolia in nieuw aan te leggen bedden gezaaid. De soort verbetert de grond en maakt de weg vrij voor planten die meer eisen stellen. Op glooiingen en hellingen kunnen beide soorten in korte tijd erosie tegengaan en verbeteren daarnaast de aanwezige grond. Perken en borders zijn eveneens goede standplaatsen voor phacelia’s. De planten van de hoge soort kunt u het beste afzonderlijk of in kleine groepjes planten. Phacelia campanularia komt mooier uit als bodembedekker op de voorgrond, of als omlijsting.


Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Beide soorten in april en juni breeduit direct op het bed zaaien. Het zaad licht met aarde bedekken, goed aandrukken en gieten. Zaai bij voorkeur enkele keren. Phacelia tanacetifolia als groenbemesting uiterlijk begin september breeduit zaaien. De planten hebben in de winter een beschermende functie.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop in het voorjaar vers zaad. In de zaadhandel worden ook lage rassen aangeboden, die goed met elkaar kunnen worden gecombineerd. Koop nooit oud zaad. Zo bent u er in ieder geval zeker van dat de zaden goed zullen kiemen. Vruchtbomen en struiken worden beter bestoven als u de stralend blauwe phacelia’s in de buurt zaait. Zaai phacelia’s ook eens nabij een zitje in de tuin. U kunt de bijen dan in alle rust gadeslaan. Zon. Phacelia’s ontwikkelen alleen in de volle zon uitbundig bloeiende bloemen, die graag door bijen worden bezocht. Humus rijke, ook droge grond. De planten gedijen in elke tuingrond, die geen overtollig water vasthoudt. Phacelia’s zijn niet gevoelig voor ziekten en plagen. Een enkele keer kunnen ze door bladluizen worden aangetast. Deze kleine insecten zuigen vooral aan jonge planten en veroorzaken misvormingen. Bestrijding is in de meeste gevallen niet nodig.

Aanbevolen berichten